SAFANUR ÖZTÜRK-EGE TELGRAF-Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapılan ‘Mali Müşavirlerin Yaşadığı Sorunlar’ konulu toplantıda 85 odaya bağlı 130 bin meslektaş itirazlarını ve taleplerini dile getirmek üzere bir araya geldi. İzmir’de de Serbest Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen basın toplantısı, birçok mali müşavir ve muhasebecinin katılımıyla gerçekleşti. Camiada günden düne artan problemlerine çözüm arayışı için toplandıklarını söyleyen İzmir Sabit Müşavirler Odası Başkanı Şerif Yıldız, “Meslektaşlarımız kamunun sistem altyapısından kaynaklı iş ve zaman stresi ile boğuşmaktadır. İş yükü artmakta ama gördüğü değer azalmaktadır. Geliri ve hayat konforu düşmektedir. Bugün bu duruma yönelik itirazımızı dile getirmek üzere toplandık. Mali Müşavirler ekonomik faaliyetleri finansal veriler aracılığıyla yönlendirmektedirler. Ancak Türkiye'de mali müşavirlik mesleği son yıllarda bir dizi zorlukla karşı karşıyadır” sözleriyle toplantıya başladı.

‘KONFORU DÜŞEN MESLEK’

Meslekte, rutin işlerin dışında birçok talebin olduğunu belirten Yıldız, “2014 yılından beri muhasebesini tuttuğu vergi mükelleflerinin faaliyetine ilişkin TÜİK anketlerini doldurması, Türkiye’nin mali eylem görev gücü tarafından 2021 yılından itibaren alındığı gri listeden çıkmasının bir uygulama adımı olarak “gerçek kullanıcı” bildirimi yapması istenmektedir. Bunun dışında Sanayi Sicil Kanunu kapsamında üretime dayalı Sanayi Sicil Belgesi bulunan kurum, kuruluş, firma ve şahısların İşletme cetvellerinin gönderilmesi, istenmektedir” dedi. Muhasebe kayıtlarını tutması nedeniyle mali müşavirler kamu kurumlarının veri taleplerini karşılayan bir merkez olarak görülmeye başlandığını söyleyen Yıldız, “Buna karşılık kendi ofislerinin dijital dönüşümüne, mesleki uygulamalardaki otomasyona, teknoloji kullanımına ve yapay zekâ kullanımına ilişkin hiçbir mali destek ya da teşvik alamamakta, kendi sorunları ile baş başa bırakılmaktadırlar. Bu kapsamda KOSGEB imkanlarından yararlandırılmamaktadır. Bu meslek artık, yüksek enflasyon nedeniyle kira ve asgari ücret artışları ile ofis maliyetleri artan ama gördüğü değer azalan, geliri ve hayat konforu düşen meslek konumundadır” açıklamalarında bulundu.

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'nden gençler için ‘yapay zeka’ projesi Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'nden gençler için ‘yapay zeka’ projesi

Acil ve öncelikli taleplerini sunan Yıldız, “Beyan ve bildirimler sadeleştirilmelidir. Kamunun dijital altyapı sistemlerinin sorunsuz çalışması sağlanmalıdır.  Kurumlar Vergisi, Muh/SGK, KDV1 ve KDV2, E-Defter, 1. Geçici Vergi, TÜİK Anketleri, Yıllık İşletme Cetvellerinin son bildirim süreleri ötelenmelidir. Süre uzatımları son gün ve son saatlere bırakılmamalıdır. E- Defterler Aylık ve 3’er Aylık dönemler halinde değil, yıllık olarak gönderilmelidir. E-Defter ve Berat İkincil kopya gönderimleri kaldırılmalıdır. E-Defterler meslek mensubu şifresi ile gönderilebilmesi sağlanmalıdır. Enflasyon düzeltmesi geçici vergi dönemlerinde değil yıllık olarak yapılmalıdır. Form BA ve Form BS bildirimleri kaldırılmalıdır. Gekap Beyannameleri ve Gerçek Faydalanıcı Bildirimleri kaldırılmalıdır. Resmi tatillere denk gelen beyan süreleri, ilave bir bildirim yada idari karar olmaksızın tatil süresi kadar uzatılmalıdır. KDV2 ’nin tahsilat denetimi mali müşavirlere yüklenmemelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF