Prof. Dr. İrfan Coşkun: "Elektronik sigara gerçek sigaradan daha zararlı" Prof. Dr. İrfan Coşkun: "Elektronik sigara gerçek sigaradan daha zararlı"

Berna Sever / EGE TELGRAF- Majör depresyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve ciddi bir ruh sağlığı sorunu. Son yıllarda, bu durumun yaygınlığı ve etkisi üzerine artan bir farkındalık bulunuyor. Konuyla ilgili psikologlardan bilgiler aldık. Uzmanlar, “Majör depresyon, genellikle uzun süreli üzüntü, umutsuzluk, ilgisizlik, enerji kaybı ve değersizlik hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Kişinin günlük yaşamını etkileyerek iş, ilişkiler ve genel yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Uyku düzeninde değişiklikler, iştah kaybı veya aşırı yeme, konsantrasyon sorunları gibi semptomlar da sıkça görülür” dedi.

“Majör depresyonun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel, biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir” denilen açıklamada, “Stres, travma, hormonal değişiklikler ve bazı tıbbi durumlar da depresyon riskini artırabilir. Tedavide, bireysel terapi, ilaçlar ve bazen de destek grupları kullanılır. Ancak herkes için etkili olan tek bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi, kişinin durumuna ve semptomların şiddetine göre uyarlanmalıdır. Destek, aile, arkadaşlar ve profesyonel yardım almak da tedavi sürecinde önemli bir rol oynar. Majör depresyonun toplumda daha fazla anlaşılması ve farkındalığın artması, bu konuda önleyici adımların atılmasını sağlayabilir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, stres yönetimi ve ruh sağlığıyla ilgili destek kaynaklarının kullanılması, depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Majör depresyon, karmaşık bir ruh sağlığı sorunudur ve kişinin yaşamını derinden etkileyebilir. Erken tanı, uygun tedavi ve destek ile birlikte, bu durumla baş etmek mümkündür. Toplum olarak, ruh sağlığı konusundaki farkındalığımızı artırarak, destek ve anlayışı yaygınlaştırabiliriz” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: EGE TELGRAF