Dünya

Lübnan Başbakanı: İsrail’i durdurmak için yoğun diplomatik çaba sarf ediyoruz

Lübnan Başbakanı Mikati BMGK’da İsrail saldırılarına karşı diplomatik mücadele verdiklerini söyledi. Sınırlı bir ateşkes için görüşmeler sürüyor.

Abone Ol

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in ülkesine yönelik saldırılarını sona erdirmek amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı öncesinde yoğun bir diplomatik çaba içerisinde olduklarını duyurdu. Başbakanlık ofisinden yapılan resmi açıklamada, Mikati, "Sınırlı bir süre için ateşkes ilan edilmesi ve ardından siyasi çözüm müzakerelerine yeniden başlanması amacıyla ABD ile Fransa arasında görüşmeler sürmektedir." şeklinde ifadelerde bulundu.

Mikati, diplomatik temasları sırasında BMGK'nın 1701 sayılı kararına bağlı kalarak, İsrail’in tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi şartıyla bu kararın uygulanmasına hazır olduklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail’in sivillere ve kurtarma ekiplerine yönelik saldırılarının durmasının "öncelikli" bir hedef olduğunu belirtti. Mikati, "Şiddet, öldürme ve yıkım hiçbir soruna çözüm getirmeyecek. İsrail'in yıkıcı saldırılarını durdurması sağlanmalıdır; aksi takdirde çatışmaların bölge genelinde genişlemesi riski ile karşı karşıya kalacağız." dedi.

BMGK'nın 1701 Sayılı Kararı Nedir?

BMGK'nın 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tan geri çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörmektedir. Bu karar, sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araçların bu bölgede bulundurulmasına izin vermektedir.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ile İsrail sınırı arasındaki bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah’ın güçlü askeri varlığı altında bulunmaktadır.

ABD ve Fransa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasi için bir zemin oluşturulması amacıyla 21 günlük acil bir ateşkes çağrısı yapılmıştır. Bu girişim, bölgedeki tansiyonun azaltılması ve barışın sağlanması için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.