Ekonomi

Lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında yüzde 75,6 olarak gerçekleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri verilerini açıkladı. Buna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında bir önceki yıla göre hafif bir artışla yüzde 75,6 olarak kaydedildi.

Abone Ol

Lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler incelendiğinde, özel eğitim öğretmenliği yüzde 96,2 ile ilk sırayı aldı. Onu sırasıyla tıp (yüzde 95,3), dil ve konuşma terapisi (yüzde 93,9), elektrik öğretmenliği (yüzde 93,2) ve ebelik (yüzde 92,4) izledi.

En Yüksek Kayıtlı İstihdam Oranına Sahip Lisans Alanları

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması'na göre, lisans düzeyinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu alanlar şunlar oldu: sağlık ve refah (yüzde 87,4), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 83,7), eğitim (yüzde 79,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 79,6) ve iş, yönetim ve hukuk (yüzde 74,8).

Ortalama İlk İş Bulma Süresi ve En Kısa Süreler

Lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 2023 yılında 14,4 ay olarak gerçekleşti. En kısa iş bulma süresi ise dil ve konuşma terapisi bölümünde 2,3 ay olarak kaydedildi. Ön lisans mezunları için ise en kısa iş bulma süresi 2,9 ay ile polis meslek eğitimi alanında oldu.

Ücretli Çalışan (SGK 4/A) Mezunların Uyumlu Meslek Alanları

Ücretli çalışan lisans mezunlarının öğrenim gördükleri alanlara uygun meslek gruplarında çalışma oranı en yüksek olan alanlar sağlık ve refah ile iş, yönetim ve hukuk oldu. Ön lisans mezunları için ise iş, yönetim ve hukuk alanları uyumlu meslek gruplarında öne çıktı.