Ege Telgraf gazetesinden Nihat Ak’ın haberine göre; Kartlı ödemeler son bir yılda iki katından fazla artarken toplam kart adedi de 410 milyona yaklaştı. Önümüzdeki günlerde kredi kartı kullanımını azaltmak için limit ve taksit sayılarını azaltmaya yönelik adımların atılması bekleniyor. Bu yöntemlerle enflasyonun gerçek anlamda düşürülemeyeceğine dikkati çeken esnaf temsilcileri üretici ve tüketicinin korunmasını istedi.

‘EKONOMİ YAVAŞLAR’

Alım gücünü kırarak enflasyonu düşürmeye çalışmanın ticareti soğutacağına vurgu yapan İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, “Kredi kartı geleceği borçlandırıyor. Vatandaş geçinebilmek için böyle bir yola başvuruyor. Ama olmayan bir parayı harcıyor. Kredi kartı borçlarının zamanında ödenmeyerek çok yüksek faize çarptırılmaları bankaların işine geliyor. Vatandaş da kendini o kredi kartından bu kredi kredi kartına atlayarak, birini ödeyip diğerini bırakarak geleceğini kurtarmaya çalışıyor. Kartların kısıtlanması ekonomiyi yavaşlatır, tüketiciyi soğutur. Ancak bu ticaretin soğuması, canlılığını kaybetmesi enflasyonun düşmesine sebep olur mu, ondan emin değilim. Milletin alım gücünü kırarak enflasyonu düşürmeyi düşünüyorlar. Alım gücü kırılarak enflasyon düşmez. Üreterek enflasyonu düşürmeye çalışırsan daha düzgün olur. Kredi kartlarının kısıtlanması küçük bakkalları olumsuz etkiler. Çalışanlarda da emeklilerde de para yok. Bakkallar zaten günlük olarak dönüyor. Uzun vadeli bir şey, bir mal alıp satamıyor. Kısa vadeli olduğu için en çok etkilenen küçük esnafımız olur. Her şeyin denemesini zaten küçük esnafa yapıyorlar. Bazı büyük firmalar için böyle krizler fırsat olur” dedi.

Kart 3

DOLAYLI ENFLASYON

Enflasyonu gerçek anlamda düşürmenin farklı yollarının olduğuna dikkati çeken İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “Bir tüketici bugün satın almak istediği ürünü nakit olmadan kredi kartıyla alabiliyor. Tüketiciye aylar sonra parası olduğunda alabilmesi gereken ürünü bugünden temin etmesini sağlayan bir finansman yapısı var. Tüketiciye kolaylık sağlayan finansal kaynaklar bu hizmet karşılığında bir komisyon, bir artı gelir elde ediyor. Bu artı maliyet ürün fiyatlarını yükseltiyor. Dolaylı bir enflasyon oluşturuyor. Diğer taraftan da kartsız alışveriş yok denecek kadar az. Kartlar kaldırılırsa ticaret durma noktasına gelir. Kredi kartlarının sınırlanması ticaretin de kısıtlanması anlamına gelir. İktidarın üretim atmosferini oluşturmaya odaklanması gerekir. Üretim olursa istihdam olur. Piyasada nakit akışı oluşur. Cebinde parası olan tüketici kredi kartlı daha yüksek fiyatlı alışveriş yapmayı tercih etmez. Üreticiden de tüketiciden de artı para kazanan finans kurumlarına ihtiyaç kalmaz. Enflasyon gerçek anlamda düşer” diye konuştu.

Kart 6

‘DÜZ BASTI OLMAZ’

Kredi kartlarının dijital ticaretin bir parçası olduğunu belirten İzmir Elektronikçiler Odası Başkan Vekili Çetin Akbıyık, “Dünyadaki e-ticaretin bir parçasıyız. Gerek kağıt gerekse metal paranın cepte taşınmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Burada kişiye göre değişen bir ayrıntı var. Bir kısmının parası var ama cebinde veya cüzdanında nakit taşımak istemiyor. Diğer kısmın da ekonomik zorluklardan parasının hiç olmaması. Bu şartlar altında ülkemizdeki toplam kart sayısı 409,5 milyona ulaştı. Kredi kartı sayısı 123,1 milyon, banka kartı sayısı 191,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 94,8 milyon. Kimin, hangi kartı, nasıl kullandığı dijital verilerde var. Kartlarını doğru kullananlar avantaj elde etmelidir. Kullanamayanlara da ekstra yaptırımlar getirilmelidir. Düz bastıya kredi limitlerini kısıtlamak veya taksit sayısını azaltmak günümüz şartlarında ticareti sekteye uğratır. Kurunun yanında yaş da yanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Kart 2

‘BANKAYA ÇALIŞIYORUZ’

Kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde bankalara çalışıldığını söyleyen İzmir Büfeciler Odası Başkanı Selahattin Arslan, “Yurt dışındaki ekonomistlere kulak verdiğimde kredi kartı gerçeğini görebiliyorum. Piyasalarında nakit akışı olan güçlü ekonomiye sahip ülkelerde para değerini kaybetmiyor. 100 dolar da 100 Euro da yüz defa el değiştirdiğinde aynı değerde oluyor. Bizde vatandaş bir suya bir simite kredi kartı çektiriyor. Kredi kartıyla esnaftan yapılan her alışverişten banka komisyon kesiyor. Kredi kartlı 100 TL’lik alışverişlerden yapılan komisyonlar karşılığında bir süre sonra bu paranın tamamı bankaya gitmiş oluyor. Tüketicimiz de esnafımız da bankalara çalışmış oluyor. Ekonomiye yön veren yetkililerin piyasalara nakit akışı sağlayarak kredi kartı kullanımını önlemeleri gerektiği düşüncesindeyim” dedi. 

Borsa 10 bin puan sınırına yükseldi, CDS sert düştü Borsa 10 bin puan sınırına yükseldi, CDS sert düştü

Kaynak: Ege Telgraf Gazetesi