Güncel

Kuraklık tarımı zorluyor: 120 bin dönüm arazide sulu tarım kısıtlandı

Sivas, son yıllarda hububat üretiminde rekor kırarken, bu yıl yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Barajlardaki su seviyelerinin düşmesi sonucu, Sivas'ta 120 bin dönüm arazide sulu tarıma kısıtlama getirildi

Loading...

Abone Ol

Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Çetindağ, iklim değişikliğinin Sivas’ı derinden etkilediğini belirterek, barajlardaki doluluk oranlarının yetersiz kaldığı için, Pusat-Özen, Ulaş Karacalar ve Kangal Kocakurt barajlarında sulu tarıma kısıtlama getirildiğini ifade etti.

Çetindağ, 2024 yılının tarımsal üretim açısından verimli geçtiğini ancak kuraklık nedeniyle şu an büyük sıkıntılar yaşandığını vurguladı. “Sivas’ımız şeker pancarında ve patateste Türkiye’nin sayılı illerinden biri. Bu bitkiler suya çok ihtiyaç duyuyor, ancak 6 aydır yağmur yağmadığı için barajlarımızda su seviyesi %20 ile %10 arasında kaldı. Bu yüzden suyu daha çok isteyen bitkilerde, özellikle şeker pancarı, patates ve yem bitkilerinde kısıtlamaya gidildi,” dedi.

Derinden Etkiliyor

Çetindağ, Sivas’ın yüksek rakımlı bir il olmasına rağmen yağış almadığını belirterek, “Sivas kuraklığı iliklerine kadar yaşıyor. Yağmur ve kar yağışı olmadığı sürece büyük sıkıntılar yaşanacak. Yer altı sularının da bu yağışlara ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Çiftçilere, önümüzdeki yıl için hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısını yaptı. Ayrıca, kısıtlama kararının yeterli yağış alınması durumunda gözden geçirilebileceğini söyledi. Çetindağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ülkemizi doyurmak bizim çiftçilerimizin elinde. İnşallah kar ve yağmur yağar, barajlarımız dolarsa, bu kısıtlamalar yeniden değerlendirilir. Biz çiftçiler olarak hazırlığımızı yaptık ve önümüzdeki yıl bu sıkıntıyı yaşamamayı ümit ediyoruz.”

Sivas’taki kuraklık, tarım alanında önemli değişikliklere yol açarken, çiftçiler alternatif ürünlere yönelmeye devam ediyor. Ancak yağışların yetersizliği, tarımda daha büyük sorunlara yol açabilecek gibi görünüyor.