Ankara Koru Hastanesi Kalp Merkezi kurucusu Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcı Ksilitol'ün sağlık risklerine dikkat çekti. Yapay tatlandırıcıların sağlık üzerindeki etkileri üzerine yapılan son araştırmalar, Ksilitol'ün kandaki pıhtılaşma oranını yüzde 50 oranında artırabileceğini ortaya koydu. Bu durum, kalp krizi, kalp yetmezliği, beyne pıhtı atması ve felç gibi ciddi kardiyovasküler sağlık sorunlarının riskini artırabilir.

Prof. Dr. Kocaman, Ksilitol'ün tatlandırıcı olarak kullanımının oldukça yaygın olduğunu, ancak bu tatlandırıcının potansiyel sağlık risklerinin göz ardı edildiğini belirtti. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar, Ksilitol'ün trombositleri aktive ettiğini ve bunun sonucunda kan pıhtılaşma oranının arttığını ortaya koydu. Prof. Dr. Kocaman, “Kandaki pıhtılaşmanın başrolündeki trombositler, Ksilitol ile aktive oluyor. Yapılan mikroskopik incelemelerde, Ksilitol'ün kan pıhtılaşmasını artırdığı gözlemlendi,” dedi.

Ksilitol'ün gıda sanayisinde yaygın olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kocaman, “Gıda olarak alındığında, vücutta bulunan normal miktarın bin katına kadar çıkıyor. Bu yüksek miktar, trombositlerin aktive olmasına yol açıyor ve kanın pıhtılaşma riskini artırıyor. Çalışmalar, tatlandırıcının günlük birkaç kez tüketilmesinin, kan pıhtılaşma riskini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Tek seferde tüketilen Ksilitol'ün etkisi daha düşük olabilir, ancak düzenli ve yüksek miktarda tüketimi, kardiyovasküler olayların riskini artırıyor,” diye ekledi.

Akciğerlerinizi rahatlatacak doğal yöntemler| Uzmanlar tek tek sıraladı: Tertemiz yapıyor Akciğerlerinizi rahatlatacak doğal yöntemler| Uzmanlar tek tek sıraladı: Tertemiz yapıyor

Prof. Dr. Kocaman, Ksilitol'ün kalp krizi riskini artırabileceğine dair kesin bir durumdan söz etmenin zor olduğunu, ancak bu tatlandırıcının kardiyovasküler hastalık riski üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu vurguladı. İstatistikler, Ksilitol’ün trombosit pıhtılaşmasını yüzde 50 oranında artırdığını gösteriyor. Bu bulgular, özellikle trombositlerin pıhtılaşma eğilimi olan bireylerde, tatlandırıcının eklenmesinin sağlık risklerini artırabileceğini gösteriyor.

Kocaman, tatlandırıcıların bilinçli tüketilmesi gerektiğini ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade ederek, sağlık bilincinin artırılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA