Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların ilaç teminini kolaylaştıracak yeni bir uygulamanın hayata geçirileceğini duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında, ilaç raporu bulunan hastaların rapor süreleri boyunca yeniden reçete yazdırmadan ilaçlarını eczanelerden alabilmesi planlanıyor. Bartın Devlet Hastanesi'nin açılış töreninde konuşan Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltacak yeni çalışmaya ilişkin bilgi verdi. Açıklamada aile hekimliği sistemi ve kronik hastalıkların takibine yönelik uygulamalar da gündeme geldi.
AMAÇ YOĞUNLUĞU AZALTMAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte yürütülen projeye değinen Kemal Memişoğlu, ilaç raporu bulunan hastaların ilaç temininde kolaylık sağlanacağını belirtti. Yeni uygulamayla hastalar, ilk reçetelerinin ardından rapor süreleri sona erene kadar hastaneye veya doktora gitmeden ilaçlarını doğrudan eczanelerden alabilecek. Düzenlemeyle kronik hastaların ilaçlarına erişiminin kolaylaştırılması ve yalnızca reçete işlemleri nedeniyle hastanelerde oluşan yoğunluğun azaltılması amaçlanıyor.
AİLE HEKİMLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Aile hekimliği sisteminde yapılan çalışmalara da değinen Bakan Memişoğlu, kronik hastaların takibinde aile hekimlerinin daha etkin rol üstlendiğini ifade etti. Aile hekimlerinin kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların yanı sıra yaşlıları, diyabet ve tansiyon hastalarını da takip ettiğini belirten Memişoğlu, hastanelerle aile hekimlikleri arasındaki koordinasyonun güçlendirildiğini aktardı. Aile hekimlerinin hastanelerden doğrudan randevu alabildiğini ve uzman hekimlerle anlık veri paylaşımı gerçekleştirebildiğini kaydeden Bakan, 1859 ilacın reçetelenmesi ve rapor süreçlerinin aile hekimliği üzerinden yürütüldüğünü söyledi.
YERLİ TIBBİ CİHAZ ÜRETİMİNDE YENİ HEDEFLER
Sağlık sektöründe yerli üretim çalışmalarına da değinen Kemal Memişoğlu, sağlık sanayisinde yerlileşme adımlarının sürdüğünü belirtti. Solunum cihazları, otomatik şok cihazları, mobil röntgen sistemleri ve kalp-akciğer makinelerinin yerli imkanlarla üretildiğini ifade eden Memişoğlu, yerli ultrason cihazı geliştirilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini bildirdi. "Üreten sağlık" vizyonu doğrultusunda Türkiye'nin sağlık sektöründe üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan, sağlık alanının ülkenin lokomotif sektörlerinden biri haline getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.





