Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaşma stratejileri çerçevesinde kredi kartı sahiplerine yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Bankalara iletilen son talimatlarla birlikte, kredi kartı işlemlerinde iki önemli yasak devreye girdi.
Mayıs ayında enflasyonun yüzde 75 seviyesini aşarak tarihi zirveye ulaşması, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. TCMB, parasal sıkılaşma önlemleri kapsamında bir dizi makro ihtiyati tedbir uygulamaya koydu ve kredi kartı kullanımını düzenleyen iki yeni kısıtlama getirdi.
BANKALARA YENİ TALİMAT, KREDİ KARTLARINDA DÖNEM DEĞİŞİYOR
Yılın başlarında, bankalar kredi kartı nakit avanslarına yönelik artan talep nedeniyle taksitli nakit avans uygulamasının süresini 12 aydan 6 aya düşürmüştü. Ancak beklenen soğuma gerçekleşmeyince, BDDK'nın talimatıyla bankalar bu süreyi 3 aya indirdi. Yeni düzenlemelerle birlikte, kredi kartı sahipleri için getirilen bir diğer kısıtlama da netleşti.
Ekonomi yönetimi, taksitli nakit avanslara olan ilgiyi azaltmayı amaçlıyor ve kredi kartlarından çekilen paraların 3 ayın üzerinde taksitlendirilmesini yasaklamayı planlıyor. Bu değişiklikle birlikte, bankaların kredi kartı limitinin sadece yüzde 25'ini nakit avans olarak kullanmalarına izin verileceği belirtiliyor. Örneğin, 10 bin lira limitli bir kredi kartında, bir müşteri gün içinde yalnızca 2 bin 500 lira nakit avans çekebilecek.
TAKSİT YASAĞI GÜNDEMDE
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kredi kartı işlemlerindeki taksit düzenlemeleri hakkında yaptığı eleştiriler, bankacılık sektöründe yeni yasakların gelebileceği yönündeki spekülasyonları artırdı. Yeni düzenlemeler, kredi kartı kullanımında önemli değişiklikler getirecek gibi görünüyor.