Ekonomi

Kredi kartı kullananlar müjde: Ödediğiniz o parayı bankadan geri alabilirsiniz!

Kredi kartı aidatlarının son dönemde önemli bir artış göstermesi, tüketicileri rahatsız ediyor. Ancak, ödenen aidatları geri almanın mümkün olduğunu biliyor musunuz? İşte, kredi kartı aidatları ve diğer ek ücretlerle ilgili bilmeniz gerekenler.

Abone Ol

Kredi kartı aidatları son zamanlarda önemli bir artış gösterdi ve bu durum birçok kullanıcıyı rahatsız etti. Ancak, kredi kartı aidatları hakkında bilinmesi gereken bazı önemli noktalar var. İşte ayrıntılar:

AİDATLAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Son dönemde bazı kredi kartlarının aidatları 500 TL'yi aşmış durumda. Türkiye genelinde kredi kartı sahipleri, bankalara yıllık ortalama 62,5 milyar TL ödüyor. Bunun yanı sıra, kredi dosya masrafları ve sigorta gibi ek ücretler de tüketicilerin bütçesini zorlamakta. Ancak bu ödemelerin geri alınabileceğini bilmek önem taşıyor.

BANKALAR AİDATSIZ KART SUNMAK ZORUNDA

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların kredi kartı aidatlarını tüketicilere yansıtabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini belirtti. 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 31. maddesi uyarınca, kart çıkaran kuruluşların aidatsız kart seçenekleri sunmak zorunda olduğunu ifade eden Güllü, “Bankalar, aidatsız kart sunduklarını ispat edemediklerinde, tüketiciler ödedikleri aidatları geri alabilirler” dedi.

SİGORTA VE EKSPETİZ ÜCRETLERİ DE GERİ ALINABİLİR

Kredi kullanımı sırasında zorunlu olarak yaptırılan sağlık sigortası ve ekspertiz ücretlerinin de geri alınabileceğini unutmayın. Tüketiciler, bankanın sunduğu sigorta şirketini seçme zorunluluğu bulunmadığını ve ödenen sigorta ücretlerinin geri alınabileceğini bilmelidir. Yargıtay’ın emsal kararlarına göre, bu ücretlerin geri alınması mümkündür.

EKSPETİZ ÜCRETLERİ VE DOSYA MASRAFLARI

Ekspertiz ücretlerinin ve dosya masraflarının bankalar tarafından net bir fatura ile tüketiciye sunulması gerekir. Tüketiciler, fatura üzerindeki ücretlerin makul olup olmadığını kontrol etmelidir. Ayrıca, ekspertiz ücreti ve dosya masraflarının bankaların belirlediği sınırları aşmaması gerekir. 2014’te yürürlüğe giren Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği, dosya masraflarını kullanılan kredinin binde 5’i ile sınırlandırmıştır.