Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, son dönemde yapılan bir araştırmaya değinerek, beyin yaşlanması ile uyku arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekti. Araştırma, uyku kalitesinin düşük olduğu bireylerde beynin daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu.
ABD merkezli yapılan çalışmada, uyku kalitesinin düşük olan kişilerin beyinlerinin, uyku kalitesi iyi olanlara göre daha hızlı yaşlandığı belirlendi. Gece boyunca yeterli uyku alamamanın, yaş ilerledikçe beyin yaşı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği saptandı. Araştırmada, 589 kişi 15 yıl boyunca izlenerek uyku kalitesi ile beyin yaşları arasındaki ilişki detaylı bir şekilde incelendi. Sonuçlar, düşük uyku kalitesinin, beyin yaşını hızla artırabileceğini gösterdi. Uyku düzeni bozulmuş kişilerin beyin yaşlarının, ortalama 2.5 ila 3 yıl daha hızlı ilerlediği belirlendi. Örneğin, uykuya dalmakta zorlananlarda bu fark 3.8 yıl iken, uykuyu sürdürmede zorluk çekenlerde 1.8 yıl civarına kadar geriledi.
Prof. Dr. Öztürk, bu bulguların Alzheimer, demans ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların riskini artırabileceğine dikkat çekti. Beynin erken yaşlanması, zihinsel fonksiyonlarda, özellikle dikkat toplama, öğrenme, bellek, konsantrasyon ve problem çözme gibi becerilerde gerilemeye yol açabiliyor.
Prof. Dr. Öztürk, bireylerin uyku sağlıklarına daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, uyku sorunlarının kökenini bulmak ve çözüm yolları üzerinde durmanın önemli olduğunu belirtti. Uyku sağlığını iyileştirmek için önerilerde bulunan Öztürk, "Düzensiz yaşam tarzı uyku sorunlarına yol açıyorsa, uyku hijyenini gözden geçirmek faydalı olabilir. Örneğin, yatma ve kalkma saatlerinin sabitlenmesi, uyku öncesinde ekranlardan ve egzersizden kaçınılması uyku kalitesini artırabilir. Ayrıca yatmadan önce ılık süt ya da bitki çayı içmek gibi ritüeller oluşturulabilir. Sabah kalkıldığında, gün ışığının gözlere direkt girmesi de uyku düzenini olumlu yönde etkileyebilir" dedi.
Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırabileceğini ancak derin uykuya geçişi engellediğini belirten Prof. Dr. Öztürk, alkolün uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi. Uyku sürelerinin genç erişkinlerde 7 saatin altına düşmemesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, gece uyurken tam karanlıkta olmanın ve kesintisiz uyumanın önemine de dikkat çekti.