2024 yılı, siber tehditlerin hızla arttığı bir yıl olarak kaydedildi. Uzmanlar, günlük olarak tespit edilen kötü amaçlı dosya sayısının 467 bini geçtiğini ve bunun yalnızca başlangıç olduğunu belirtiyor. 2023 yılıyla karşılaştırıldığında, özellikle Truva atı tespitlerinde %33'lük bir artış yaşandı. Bu durum, bilgisayar kullanıcılarının daha dikkatli olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR
Siber saldırılar için öncelikli hedef olmaya devam eden Windows işletim sistemi, kötü amaçlı dosya yazılımlarının %93'ünü oluşturuyor. Özellikle Microsoft Office belge formatları ve komut dosyaları üzerinden yayılan zararlı yazılımlar, tüm tespit edilen tehditlerin %6'sını oluşturuyor. 2023'ten 2024'e kadar Windows zararlı yazılımlarında %19'luk bir artış tespit edilirken, Truva atlarının %33 oranında bir artışla en yaygın tehdit türü olmaya devam ettiği vurgulanıyor.
KARMAŞIK HALE GELİYOR
Siber güvenlik uzmanları, Trojan-dropper (Trojan düşürücü) saldırılarında %150 oranında bir artış gözlemlediklerini bildirdi. Bu tür saldırılar, kurbanın bilgisayarına veya telefonuna kötü amaçlı yazılımların, kullanıcı fark etmeden gönderilmesini sağlıyor.
KORUMA YÖNTEMLERİ
Bireysel kullanıcılar için uzmanlar, kötü amaçlı yazılımlardan korunmak adına bir dizi güvenlik önlemi öneriyor. Bunlar arasında güvenilmeyen kaynaklardan uygulama indirmenin, bilinmeyen bağlantılara tıklamanın ve şüpheli reklamlara göz atmanın kaçınılması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, güçlü ve benzersiz şifreler kullanmak, iki faktörlü kimlik doğrulama aktifleştirmek ve güvenlik güncellemelerini düzenli olarak yapmak, siber tehditlere karşı alınabilecek temel önlemler arasında yer alıyor.
CNNTÜRK