Memduh GÜNEY/ EGE TELGRAF- Ebeveynler, eğitimciler ve toplum olarak, çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarını ve kitapların sihirli dünyalarını keşfetmelerini teşvik etmek için büyük bir çaba gösteriyor. Bu şekilde, gelecekte daha bilinçli, duyarlı ve başarılı bireyler yetiştirmemize yardımcı oluyor. Çocukluk döneminde kitap okumanın önemi, yıllardır ebeveynler, eğitimciler ve araştırmacılar tarafından vurgulanmaya devam ediyor. Ancak, son bilimsel çalışmalar, kitap okumanın çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine olan olumlu etkilerini daha da netleştirmekte. Uzmanlar, çocukların kitap okuma alışkanlığının gelişimlerine nasıl katkı sağladığı araştırmaya devam ediyor.
‘İNSAN İLİŞKİLERİNDE UYGULAMA FIRSATI’
Çocukluk döneminde kitap okuma, dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra kelime dağarcığını zenginleştiriyor. Uzmanlara göre, hikayelerin içindeki karakterlerle empati kurma yeteneğini artırarak duygusal zeka gelişimine katkıda bulunuyor. Uzmanlar konuyla ilgili, “Özellikle hikaye karakterlerinin duygusal deneyimlerini anlamalarına ve bu deneyimlerle başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuklar kitaplardan öğrendikleri değerleri, insan ilişkilerinde uygulama fırsatı bulabilirler” açıklamalarında bulunuyor.
‘FARKLILIKLARA SAYGI’
Çocukların kitap okuma alışkanlıklarının sosyal hayata da büyük katkılar sağladığının altını çizen Uzmanlar, “Kitaplar, çocukların sosyal dünya hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı oluyor. Farklı kültürlerden, yaşlardan ve deneyimlerden karakterlerle tanışma fırsatı sunarak kültürel farklılıklara saygı duyma ve hoşgörü geliştirme sürecine katkıda bulunuyor” açıklamalarında bulunuyor.