Ekonomi

Kısıtlamalarla sarışın kararır

Vatandaşın kötü günde kullanabilmek için yöneldiği altındaki yükseliş devam ediyor. Ekonomist Bülent Toptaş, altın işlemlerine getirilecek kısıtlamaları eleştirdi

Abone Ol

Mehmet Güçlü Güler/EGE TELGRAF- Son günlerde dünyada yaşanan gelişmeler sonrası altın fiyatları tekrar yükselmeye başladı. Bu artışın devam edip etmeyeceğini tahmin etmenin zor olduğunu söyleyen ekonomist Bülent Toptaş, “Altındaki artışın devam edip etmeyeceğini tahmin etmek için gelecekte nelerin olabileceğini tahmin etmeye ihtiyacımız var. Avrupa’yı saran göçmen huzursuzlukları ve Amerika seçimleri de etkili ancak şu an önemli iki çatışma var. Birincisi normal bir fazda ilerleyen Ukrayna- Rusya savaşı, diğeri ise yeni gelişmelerin olduğu Ortadoğu bölgesi. İsrail ile Hamas arasındaki gerginlik devam ediyor. Bu çatışmaların Gazze, Lübnan ve İran ayakları var. Artan gerilimle birlikte altın fiyatları da yükseliyor. Bundan sonra altın ne olur sorusunun yanıtı, uluslararası ilişkilerin ve uluslararası toplumun nereye evrileceğiyle ilgili. Bu tabloya baktığımızda altının bir süre daha yükselme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Altın, böyle gerilimlerin arttığı zamanlarda savaş kasası olarak değerlendirilir. İnsanlar paradan uzaklaşıp fiziki altına yönelirler” dedi. 

‘ZARAR VERİYOR’

Toptaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın para politikalarını desteklemek için altın işlemlerine getirmeyi düşündüğü kısıtlamaların yanlış olduğunun altını çizdi. Toptaş, “Zaten hali hazırda altın ithalatı ile ilgili kısıtlamalar var. Bu tarz müdahalelerin piyasaya faydadan çok zarar verdiğini düşünüyorum. Kısa vadede akıllıca gibi gözükür, sorunu çözdüğünüzü düşünürsünüz ancak sonuç öyle olmuyor” ifadelerini kullandı. Ekonomist Toptaş sözlerini şöyle tamamladı; “Kısıtlamak yerine, piyasayı düzenlemek ve takip edilebilir hale getirmek önemli. İnsanlar ne kadar altın istiyorsa alabilmeli. Arz ve talep nasıl işliyorsa ona uygun olarak piyasanın gelişimine yol hazırlamak lazım. Devletin alım ve satımda yetkisinin olmaması gerekiyor. Bakanlık altının kaçak olup olmaması, vergilerin düzenli ödenmesi, yetkili kurumlar tarafından alınıp satılması veya sahtecilik gibi konulara çalışmalı. İnsanlar ortama bakıp güvensizlik görüyor, bu alanda yapılan yanlışlar vatandaşı altına yöneltiyor. Altına hücum olunca önüne geçebilmek için altın ihracatını kısmak, gram altının satışını kaldırmak gibi hatalar yapılmamalı. Yapılan hamleleri yanlışları kapatmak için yapılan yanlışlar olarak görüyorum.”