Sağlık

Kış depresyonu uyarısı: Sosyal aktiviteyi artırın

Uzman Psikolog Dilruba Işın, kış aylarında güneş ışığının azalmasının ve günlerin kısalmasının, mevsimsel depresyonu tetikleyebileceğine dikkat çekerek, depresif belirtileri önlemek için sosyal aktivitelerin artırılmasını önerdi

Abone Ol

Uzman Psikolog Dilruba Işın, kış mevsiminde görülebilen depresif ruh halleri hakkında uyarılarda bulunarak, vatandaşları sosyal aktivitelere yönelmeleri gerektiği konusunda bilgilendirdi. Işın, kış aylarının, güneş ışığının azalması ve günlerin kısalması gibi etkenlerle "kış depresyonu" olarak bilinen Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu’na yol açabileceğini belirtti.

"Kış Aylarında Duygusal Dalgalanmalara Dikkat"

Psikolog Işın, kış mevsiminin getirdiği karamsarlık, halsizlik ve motivasyon kaybının, özellikle güneş ışığı eksikliği nedeniyle beynin mutluluk hormonu olan serotonin seviyelerinin düşmesinin bir sonucu olduğunu söyledi. Işın, bu dönemde depresif belirtileri önlemek için sosyal aktivitelerin arttırılması gerektiğini vurguladı. Ancak, gerçekten depresyon yaşayan kişilerin bu faaliyetleri sürdürmekte zorlandıklarına dikkat çekti.

Işın, mevsimsel depresyonun özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkıp, ilkbahar ve yazda azalmasının karakteristik bir özellik olduğunu belirtti. Günlerin kısalması ve güneş ışığına maruziyetin azalmasının, bu tür depresyonları tetiklediğini söyledi. Ayrıca, iklimin duygu durumu üzerindeki etkilerini anlatan Işın, değişken hava koşullarına sahip bölgelerde insanların duygusal dalgalanmalar yaşama eğiliminde olduklarını ifade etti.

"Mevsimsel Depresyon ile Majör Depresyon Arasındaki Fark"

Işın, mevsimsel depresyonun majör depresyondan nasıl ayırt edileceğini de açıkladı. Mevsimsel depresyon, yalnızca kış mevsiminde görülüp yaz aylarında geçerken, majör depresyon günlük yaşamı etkileyen, sürekli bir durum haline gelebilir. Bu tür durumlarda profesyonel destek alınması gerektiğini belirtti.