Güncel

Kış aylarında evinizin en merkezinde! Kontrollerini yaptırmayan yandı, cebinden çok para çıkacak

Kombilerin önemi, kış aylarında tasarruf ve verimlilik açısından her zamankinden daha fazla! İşte, uzmanlardan tavsiyeler...

Abone Ol

Evdeki ısı sisteminin kalbi olan kombilerin kullanımına sayılı günler kaldı. Kış boyunca aralıksız çalışacak kombilerin her yıl bakım ihtiyacı var. Küçücük bir arıza bile performans kaybına neden olurken, doğal gaz tüketimini de artırabiliyor. Düzenli yapılan bakımla doğal gazda yüzde 20-30’a varan tasarruf sağlamak mümkün.

DOĞALGAZIN KAPSAMI VE TÜKETİMİ

Türkiye nüfusunun yüzde 84’ü doğalgaza erişim imkanı buluyor ve bu oran yeni yatırımlarla artmaya devam ediyor. Yıllık ortalama 1 milyon abone sisteme dahil olurken, toplam konut abone sayısı 21 milyona ulaştı. Konutlar, Türkiye’nin yıllık doğalgaz talebinin yüzde 35-40’ını oluşturuyor. Ancak hane başı yıllık tüketim son yıllarda düşüş göstermekte; 2023 yılında bu miktar 874 metreküpe gerileyerek, yıllık 8-9 bin lira arasında bir fatura anlamına geliyor.

ESKİ CİHAZLARIN ÖNEMİ

Türkiye’deki hanelerde yaklaşık 21 milyon kombi bulunuyor ve bunların çoğu 10 yaş ve üzeri. Eski kombiler, düşük yakıt verimi ile enerji maliyetlerini artırıyor. Periyodik bakım, cihazın ömrünü uzatırken ısı verimliliğini artırarak gaz ve elektrik tüketimini yüzde 20-30 oranında azaltabiliyor. Kombide verimli kullanım için önerilen sıcaklık 20-21 derece; sıcaklığı 1 derece düşürmek, yüzde5-6 tasarruf sağlıyor.

KOMBİ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kış aylarına girerken sıkça karşılaşılan kombi sorunları arasında sensör arızaları ve su kaçakları yer alıyor. Peteklerdeki kirli su, sensörleri köreltebilir ve bu da cihazın devreye girmemesine neden olabilir. Ayrıca, contaların özelliğini kaybetmesi su kaçaklarına yol açabilir. Bu sorunlar, cihazın paslanmasına ve daha büyük arızalara yol açabilir.

YETKİLİ SERVİS KULLANMANIN ÖNEMİ

Uzmanlar, yetkisiz servislerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Bu tür servisler, fahiş fiyatlar talep edebilir. Yetkili servisler, sorunu doğru bir şekilde teşhis ederken daha uygun fiyatlarla hizmet sunuyor. Örneğin, sensör değişim bedeli yetkili servislerde 700 lira iken, yetkisiz servislerde bu rakam 4 bin lira olabilir.

EK GARANTİ VE PERİYODİK BAKIM

Garantisi bitmiş bir cihaza ek garanti almak da mümkün. 10 yılı doldurmamış bir cihaza 1 yıllık ek garanti, 3 bin-3 bin 500 lira; 3 yıl garanti ve 2 periyodik bakım ise 7 bin-7 bin 500 lira arasında değişiyor. Periyodik bakım, cihazların verimli çalışması için gerekli; aksi takdirde cihaz arızalanabilir. Bakım fiyatları ise 900-1.200 lira arasında değişiyor.