Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat Ak'ın haberine göre; Neredeyse tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliği yaşanıyor. Problemi çözmek için uzun süredir uğraş veren sektör temsilcileri, ara eleman sıkıntısının artık kronik soruna dönüştüğünü vurguluyor. Kimi meslekler zorluklarından dolayı kimileri ise tehlikeleri nedeniyle yapılmak istenmiyor. Yüksek ücretler bile bu mesleklere ilgi çekmeye yetmiyor. 

ELEMAN EROZYONU

En revaçtaki meslekte bile eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirten İzmir Kuaförler Manikürcüler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Odası Başkanı Sezai Apaydın, “Kuaför, sadece saçı kesen ve uygulamasını tamamlama işlemi yapan kişi değildir. Her açıdan saçınızın dönemsel değişikliklerini takip eden, yönlendiren, gerekli uygulamaları zamanında uygulayabilen ve saçınızın sağlığını kaybetmemesini sağlayan ve en önemlisi saçınızı ve sizi tanıyan kişidir. En revaçtaki meslek grubu kuaförlük, berberlik ve güzellik uzmanlığı. Kuaförlerin yüzde 80’lik bir kısmında 4+4+4 kesintisiz eğitim sisteminin de etkisiyle eleman erozyonu yaşandı. Asgari ücretin iki katını veriyoruz yine personel bulamıyoruz. Hele tırnak yapabilenleri bulabilmek, ücrette anlaşabilmek deveyi hendekten atlatmak gibi birşey. Mesleği tam olarak öğrenmeyen insanlar kalfalık veya çıraklık dönemi aşamasındayken ‘Ben ustayım’ diye ortaya çıktı. Bu da sektörün erimesine neden oldu. Ara eleman yetiştirilmesi noktasında çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılar sadece eleman eksikliğiyle kalmadığı gibi arada haksız rekabete de yol açtı” dedi.

'DÖNER' TEHLİKEDE!

Usta bulamamaktan şikayetçi olan İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Lokantacılar, usta bulmakta güçlük çekiyor. Yaz-kış ateşin karşısında döner yapabilmek pek kolay değil. Üyelerimiz ve ustalarımıza göre en büyük sebep, kolay işlere yönelen yeni neslin sabır ve ustalık isteyen mesleği tercih etmemesi. Usta aşçı da bulamıyoruz. Bulduklarımız da burnundan kıl aldırmıyor. Ustalığa yeni geçen bir çalışanın maaşı asgari ücretin en az iki katıdır. Yaptığı işe göre elinin lezzetine göre fiyatlar yükseldikçe yükseliyor. Büyük paralar maaşlar da teklif etseniz elaman olmayınca olmuyor. İşletme giderleri artan esnafımız ne yapacağını şaşırmış durumda. Şu anda işletmeci esnaf olmaktansa çalışan olup haftalığını aylığını almak işin daha kolayı. Doğru düzgün bulaşıkçı yok. Garson yok. Komi yok. Ara eleman konusunda devasa açık var. Son zamanlarda alttan yetişen gençlik bu işe fazla önem vermiyor. Birileri öneriyor, 'Fazla kazanıyoruz' diye kuryelikte oraya doğru gidiyor. Gerek döner ustalığı gerekse aşçılık insanlık yaşadıkça ölmez meslekler” ifadelerini kullandı. 

YA HAMAMLARIN DURUMU?

Eleman sorunun işletmeleri kapanma noktasına taşıdığını belirten İzmir Hamamcılar Banyocular Esnaf Odası Başkanı Nafi Karaca, “Hamamlar, Osmanlı döneminde vazgeçilmez bir kültür ve sosyal etkileşim merkeziydi. Saygın bir mesleği icra ediyoruz. Geleneksel hamamcılığı yapabilmenin kriterleri var. Yarım yamalak olmuyor. Hamamcılık mesleği, uzun çalışma saatleri, yoğun tempolu iş yerleri ve fiziksel olarak zor bir meslek olması nedeniyle, az sayıda insan tarafından tercih edilİyor. Biz de hamamda çalışacaklar kendi maaşlarına kendileri karar veriyor. İyi çalışanlar asgari ücretin üç katı kadar maaş alabilir. Buna rağmen tellağından ocakçısına hamamda çalışacak insan bulunamıyor. Her önümüze geleni de hamamcı yapamayız. Güvenilir, güleryüzlü, hijyen kurallarına uyan referanslı kişilerle çalışılabilir. Erkek eleman bulamadığım için tarihi hamamızdaki erkek bölümünü kapatmak zorunda kaldım. Kadınlara hizmet veriyoruz. Bu kadar yüksek girdilerle bu işi yapabilmemiz zor görünüyor. Allah sonumuzu hayır etsin” diye konuştu. 

‘ÇALIŞAN PATRON GİBİ’

Sektörün emeklilerden medet umar duruma geldiğini vurgulayan Çiğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı İbrahim Bayram, “Her gün taksi, servis, minibüs, otobüs ve TIR için şoföre ihtiyacı olan dostlarımız bizi arıyor. Yol ve yemek ücreti veya yüksek maaş bile bu mesleği cazip kılmaya yetmiyor. Trafiğin en yoğun saatlerinde sürücüler ticari araç kullanmak istemiyor. Özellikle gençlerin bu işi yapmak istememesi nedeniyle sektörde çalışanların önemli bölümü emeklilerden oluyor. Çalışma koşulları ve iş görüşmelerini yakından görseniz; şoförler patron olmuş, araç sahipleri çalışan sanırsınız. Şoförlerin kimi, ‘Ben işi saat 10.00’da alır 16.00’da bırakırım’ diyor.  Şoförün tüm giderleri fazlasıyla cirodan karşılanıyor. Anlaşmaya göre yüzdelik alıyorlar. En düşük şoför cirodan yüzde 20-25 alıyor. Araç sahibi şoförüne hesap sormaya bile çekiniyor” şeklinde konuştu. 

Döner ustası, protez tırnak uzmanı ve elektrikçilik meslekleri karaborsaya düştü! Verilen ilanlara göre döner ustası iki aydan önce bulunamıyor. Güzellik ve protez tırnak uzmanı için 50, elektrikçi için 45, ızgaracı için 40, bulaşıkçı için de 35 gün bekleniyor. Tehlikeli meslekler oldukları için gece bekçisi, mezar kazıcı, cenaze düzenleyici, gökdelenlerde cam silici, açık deniz balıkçısı bulabilmek neredeyse imkansız.

Kaynak: EGE TELGRAF