Güncel

Kimi sosyal kimliğini kimi ticaretini kaybetti

Sosyal kimliklerin vazgeçilmez bir parçası haline gelen dijital platformlardaki kesintiler, işletmeler ve bireyler için ciddi mağduriyetlere ve zararlara yol açıyor

Abone Ol

Nihat AK/EGE TELGRAF- Modern çağda iletişimin ve sosyal kimliklerin vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal platformlardaki kesintiler çeşitli hasarlara yol açıyor. Farklı amaçlar için kullanılan Instagram’daki kesinti tepki çekti. Bazılarına göre sosyal statü göstergesi olan bu mecra, bazılarına göre ise iş ekmek kapısı. 

‘GÖRÜNDÜĞÜM KADAR...’ 

Günümüzde sosyal medyanın iletişimin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, “Descartes'ın ünlü "Düşünüyorum, öyleyse varım" sözü modern çağın insanında "Görünüyorum, öyleyse varım" noktasına evrildi. Facebook ile başladık, Instagram'da, TikTok'ta ve diğer sosyal medya mecralarında hayatımızı ortaya seriyoruz. Şimdi şuradayım, buraya gidiyorum, şu an bunu yapıyorum gibi paylaşımlarla bu platformlar insanların kendini var etme haline dönüştü. Ve insanlara önemli bir sosyal kimlik kazandırır hale geldi. Sosyal kimliklerimiz bizim kişisel kimliklerimizin önemli bir parçası. Şu kişilerle görüşüyorum, şu derneklerin üyesiyim, şu faaliyetlerde bulunuyorum paylaşımlarıyla sosyal kimliğin zenginliği ortaya konuluyor” dedi. 

‘MEDYANIN POPÜLERİTESİ’

Sosyal medyanın geniş erişim imkanı sunduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Göz göze diz dize iletişim kurma dönemi sosyal medyanın popüleritisiyle tarihe karıştı. Çok sayıda kişiyle iletişim halinde oluyoruz. Malatya’dan Mersin’e, Almanya’dan Amerika’ya kadar bir çok kişiyle temas kuruyoruz. Birbirimizi takip ediyoruz. Bunu kesip koparttığınızda  insanların bir sosyal yaşam alanını da kapatmış oluyorsunuz. Bu kişiye o sendromu da yaşatmış oluyorsunuz. Sosyal statüsü için Alaçatı’ya gidip paylaşım yapmıyor. O kişinin enerjisini ve motivasyon kaynağını alıyorsunuz. Sosyal medyayla hayata bağlanma durumu ortadan kalkıyor. Herhangi bir şeyin hayatın diğer alanlarını engelleyecek şekilde kullanılması durumunda bağımlılıktan bahsedebiliyoruz. Sosyal medya bağımlılığı da bu kapsamda değerlendirilmeli ve bireylerin sosyal medya kullanımını dengeli bir şekilde yönetmesi gerekir. Artık sosyal medyayı bir bağımlılık olarak değil, yaşamlarımızın önemli bir parçası ve kendimizi ifade etmenin bir yolu olarak görüyoruz. Sosyal medyanın, kişisel ve sosyal kimliklerin oluşumunda oynadığı rol, günümüz dünyasında tartışılması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

‘ERİŞİMİMİZ KESİLDİ’

Özel günlere organizasyon desteği veren işletmenin sahibi Seven Karadayı Yüzgön de, “Sosyal medya, düğün, nişan, doğum günü ve kutlama gibi etkinlikleri düzenleyen organizasyon firmalarının çalışmalarını büyük ölçüde etkiliyor. Bu platformlar, firmaların geniş kitlelere ulaşmasını ve hizmetlerini tanıtmasını sağlıyor. Instagram, Facebook ve TikTok gibi platformlar, bizlere görsel ağırlıklı içeriklerimizi potansiyel müşterilerimize gösterme fırsatı sunuyor. Bu sayede, müşteriler bizim tarzımızı ve kalitemizi daha iyi anlayabiliyor. Yorumlar, mesajlar ve paylaşımlar aracılığıyla müşterilerden geri bildirim alıyoruz. Müşterilerin, aldıkları hizmetler hakkında yaptıkları olumlu yorumlar ve paylaştıkları fotoğraflar, yeni müşteriler için referans niteliği taşıyor. Bize güven kazandırıyor. Bu platformlar, organizasyon firmalarına yeni dekorasyon, tema ve konsept fikirleri sunuyor. Firmalar, sosyal medya aracılığıyla dünya genelindeki en yeni ve popüler trendleri takip edebiliyor ve kendi işlerine uyarlayabiliyor. Bizim hedef kitlemiz büyük oranda Instagram kullanıyor. Detaylı hedefleme seçenekleri sunarak doğru müşterilere ulaşmamızı kolaylaştırıyor. Bu sayede işletmemiz 7/24 açık oluyor. Kesilmeden önce Instagram’a reklam vermiştik. Sürekli iş görüşmesi yapıyorduk. Instagram’ın kesilmesi işlerimize darbe vurdu” ifadelerini kullandı. 

‘EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ’

Sosyal medyanın çiçekçilere önemli avantajlar sunduğunu belirten Muhammet Akçay ise “Biz çiçekçiler sosyal medya platformlarını etkin bir şekilde kullanarak tanıtım, pazarlama, müşteri etkileşimi ve trend takibi konularında önemli avantajlar elde ediyoruz. Düzenlediğimiz buketler, aranjmanlar, çelenkler ve mekan süslemelerinin fotoğraf ve videolarını paylaşarak potansiyel müşterilere görsel bir portfolyo sunabiliyoruz. Platformlar, yeni çiçek düzenleme teknikleri ve trendleri hakkında ilham verici içeriklerle dolu. Hikaye ve canlı yayın özellikleri kullanılarak, anlık olarak yapılan çiçek düzenlemelerini ve etkinlik süslemelerini gösterebiliyoruz. Paylaşımlarımıza yapılan yorumlar, müşteri memnuniyetini artırmak ve potansiyel müşterilere güven vermek açısından önemli. Yakın zamanda evlenecek çiftler, doğum günü kutlaması planlayanlar gibi spesifik kitlelere yönelik tanıtımlar yapabiliyoruz. Özel günlerde sosyal medya üzerinden kampanyalarımızı duyurabiliyoruz. Çiçekçilerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan sosyal medyadaki kesintiler ve aksamalar ticaretimize olumsuz yansıyor. Biz ekmeğimizin peşindeyiz” diye konuştu.