Beydağ’ın kırsal mahallesi Çomaklar’da kestane üretemiyle geçimini sağlayan Hüseyin Çakıcı, zor şartlar altında üretilen kestanenin ağaçlarının diğer meyve ağaçlarından daha çok bakım istediğini belirtti. Çakıcı, “Kestanenin içinde doğdum içinde büyüdüm. İş istihdamından dolayı yörede genç kalmadı. Kırsal mahallelerde bir avuç insan yaşıyor. Kalanlar ise köy işlerini yapmak istemiyorlar. Kestane ağacının çırpması, ağaç temizliği zor olduğu için gençlerde bu işlere yönelmiyor. Kendi çocuklarımız bu işleri yapmadıkları için köy dışından çalışanlara muhtaç kalıyoruz. Geçen sene bin 700 lira çırpma yevmiyesi verdik. Bu yıl ise 3 bin 500 ila 4 bin 500 lira arasında ücret aldılar. Mahsullerimizin ağaçlarda kalmaması için her yıl bu işlemi yaptırmak zorundayız. Geçen sene kestane 130 ila 150 lira arasında satılmıştı. Bu sene 60 liradan 105 liraya kadar bir fiyat aralığı görünüyor” dedi. 

K E S T A N E4

“ÜLKEMİZ KALKINSIN”

Kestane üreticisi olarak ülkemize katma değer katıyoruz. Avrupa’ya ihraç ediyoruz, Gal Arısı hastalığı ile mücadele ediyoruz. Kestane’nin çürüklerini halkımız tüketiyor. Avrupa’ya ise daha kaliteli ürünler gidiyor. Kendi memleketimizde ürettiğimiz kestane mahsullerini satabileceğimiz bir kooperatif yok. Mahsullerimizi sadece dükkanlarda satabiliyoruz. Dükkanların eline muhtacız.  Devlet yetkilileri, buralara gelsinler. Sesimizi duysunlar. Toptan kestane üreticilerinden mahsulleri alarak hem yerli üreticiye destek olsunlar hem de ülkemiz kalkınsın” diye konuştu. 

Yenidoğan Çetesi’ne yönelik yeni operasyon! 14 Kişi gözaltında Yenidoğan Çetesi’ne yönelik yeni operasyon! 14 Kişi gözaltında

K E S T A N E3

“MAĞDURUZ”

“Kestane satarak paramızı kazanıyoruz” diyen Çomaklar Mahalle Muhtarı Murat Çalpa da, “ Yılın çoğu zamanı ormanda kestane ağaçlarını temizleyip aşılamakla geçiyor. Köy halkı, kestane satarak geçimini sağlıyor. Kestane, ülkemize döviz getiren bir mahsül. Yaklaşık 20 yıldır kestane ağaçlarında dal kanseriyle mücadele ediyoruz. Bunun yanı sıra Gal Arısı hastalığı da yaygınlaştı. Orman Bakanlığı’ndan gelen mühendisler bunun bir çözümü olmadığını dile getirdiler. Maalesef, mağduruz. Köyümüzde genç kesim olmadığı içinde kooperatif işine girecek biri yok. Yetkililer, sesimizi duyup destek verirse değerli mahsulümüz olan kestaneyi daha iyi şekilde kullanabiliriz. Destek bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Ege Telgraf