DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Bir tanesi bile bolca kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriyor: Çinliler kapış kapış alıyor Bir tanesi bile bolca kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriyor: Çinliler kapış kapış alıyor

Berna SEVER/ EGE TELGRAF- Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, kişinin kimlik, hafıza, bilinç ve duygusal durumları arasında belirgin kopukluklar yaşadığı bir zihinsel sağlık sorunudur. Bu durum, kişinin farklı kimlikler ya da kişilik parçaları arasında geçiş yapmasıyla kendini gösterir. Her bir kimlik parçası, kendine özgü bir isim, davranış biçimi ve hafızaya sahip olabilir. Bu durum, genellikle travmatik deneyimlerle ilişkilendirilir.

DİSSOSİYATİF KİMLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Dissosiyatif kimlik bozukluğu belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak uzmanlara göre; kendini farklı kimlikler olarak tanımlama, hafıza kayıpları, farklı kimlikler arasında belirgin kişilik değişiklikleri, kendi yaş, cinsiyet veya hatta ulusal kimliklerini unutma, iç konuşmalar veya sesler duyma, kendini gerçek dışı bir şekilde izleme gibi yaygın belirtileri vardır. 

Dissosiyatif kimlik bozukluğu teşhis edildiğinde, profesyonel bir zihinsel sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereklidir. Tedavi, bireysel terapi, ilaçlar ve destek grupları gibi çeşitli yaklaşımları içerebilir. Farkındalık yaratma ve toplumda bu tür durumların anlaşılmasını artırma, bu sorunun etkilenen bireyler için önemli bir adım.

Kaynak: Ege Telgraf