Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen İzmir Tarihi Liman Kenti Panelleri’nde konuştu. Etkinlik, Kemeraltı bölgesinin tarih, ticaret, kültür ve turizm konularını ele almak üzere İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Geçmişe Sahip Çıkmak ve Geleceği Şekillendirmek
Başkan Mutlu, Kemeraltı’nın korunmasının sadece geçmişe sahip çıkmak değil, aynı zamanda geleceği şekillendirmek olduğunu belirtti. “İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihiyle bu ilgiyi ve çalışmaları çok hak eden bir şehir. Önümüzdeki süreçte Kemeraltı’nın korunmasına yönelik çeşitli projeler geliştireceğiz. Yangın riskine karşı tarihi yapıları kontrol etmek üzere yeni protokoller imzalıyoruz” dedi.
Kemeraltı İçin Bir Dönüm Noktası
İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu ise Kemeraltı’nın korunması için yerel idarelerin iş birliğinin önemine değinerek, “Bu süreçte sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmalar yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kültürel Mirasın Korunması İçin İş Birliği
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer, “İzmir tarihi bir kent; Bergama ve Efes’in ardından İzmir Tarihi Liman Kenti’nin adaylığını pozitif sonuçlandırmak için iş birliğine hazırız” dedi.
Kemeraltı’nın Zenginliği ve Geleceği
Panelde, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, “İzmir, doğu ve batı arasında bir köprü görevi üstlenmektedir. Bu çok katmanlı kültürel mirasın korunması ve yönetilmesi için çeşitli çalışmalar devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Eğitim ve Kültürel Çalışmaların Önemi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu ise, üniversitenin tarihi ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yaptığını belirterek, “Smyrna Antik Kenti’ni İzmir için kazandırma çabasındayız” dedi.