Erzurum'un Ömertepe Mahallesi'nde 4 yıl önce başlanan kazı çalışmaları, bu yıl Cumhurbaşkanı kararıyla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Akarsu başkanlığında yürütülen kazılara, farklı üniversitelerden bilim insanları ve Atatürk Üniversitesi’nden lisansüstü öğrencilerden oluşan 15 kişilik bir ekip katılıyor. Kazı ekibi, fırça ve küçük malzemelerle titizlikle çalışarak tarihi bulgulara ulaşmaya çalışıyor.
 

TARİHİ ESERLERİN GÜN YÜZÜNE ÇIKMASI

Kazılarda, yaklaşık 7 bin yıl öncesine ait taş temelli yapılar, sabit ocaklar, tahıl siloları, fırınlar ve seramik atölyeleri gibi mimari izler açığa çıkarıldı. Bu buluntular, lisansüstü öğrencilerin hem tarihin izini sürmesine hem de tez hazırlayarak bilimsel çalışmalarına katkıda bulunmasına olanak tanıyor. Kazı başkanı Doç. Dr. Akarsu, Pulur Höyük'ün uluslararası boyutta bilimsel çalışmalara dayanak sağladığını belirtti.

Kazida Cikan 7 Bin Yillik Gecmis1

BİLİMSEL YAYINLAR VE YÜKSEK LİSANS TEZLERİ

Akarsu, şu ana kadar 5 yüksek lisans tezinin savunulduğunu ve bölgedeki Erken Demir Çağı seramiği ile Karaz kültürüne ait grafit astarlı seramiklerin bilimsel yayınlarla duyurulduğunu açıkladı. Ayrıca, bölgede keşfedilen insan yüzlü seramik parçası gibi nadir buluntuların da önemli katkılar sağladığını ifade etti.
 

Hereke Halısının yeniden hayat bulduğu atölyede ilk halı dokundu Hereke Halısının yeniden hayat bulduğu atölyede ilk halı dokundu

GELECEK PLANLARI VE TURİZM HEDEFLERİ

Doç. Dr. Akarsu, gelecek yıllarda kazı evi ve arkeopark yapmayı planladıklarını vurguladı. "Burayı ören yeri olarak turizm rotasına almak istiyoruz," diyen Akarsu, yerli ve yabancı turistlerin Pulur Höyük’ü ziyaret etmelerinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, kazılardan çıkarılan yaklaşık 300 eserin Erzurum Müze Müdürlüğüne teslim edildiğini aktardı.

MİMARİ İZLERİN KEŞFİ

Daha önceki kazılarda yerleşik yaşam izlerinin net olarak açığa çıkarılamadığını belirten Akarsu, 2021 yılından itibaren yaptıkları kazılarda kalıcı mimari izlerin açığa çıkarıldığını söyledi. Kalkolitik Dönem'den başlayarak, büyük fırınların ve taş mimari izlerin gün yüzüne çıktığını ifade eden Akarsu, elde ettikleri verileri çeşitli platformlarda sunduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA