Cep telefonu ve otomobilde yeni taksit düzeni | Karar Resmi Gazete’de Cep telefonu ve otomobilde yeni taksit düzeni | Karar Resmi Gazete’de

Almanya'da fabrika siparişleri, art arda iki ay süren yükselişin ardından ağustosta %5,8 oranında bir düşüş göstererek, ocak ayından bu yana en keskin gerilemeyi kaydetti. Bu durum, uzmanlar tarafından Almanya ekonomisinin yeniden resesyona girme riski taşıdığı şeklinde yorumlanıyor. Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan geçici verilere göre, ağustos ayında yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, bir önceki aya kıyasla %5,8 oranında azalma yaşadı. Ayrıca, geçen yılın aynı ayına göre de %3,9’luk bir düşüş kaydedildi.

Piyasa beklentileri, fabrika siparişlerinin aylık bazda %2 oranında azalacağı yönündeydi, ancak gerçekleşen %5,8'lik düşüş, art arda iki aylık artışın ardından gelmesi açısından dikkat çekici oldu. Temmuz ayı için açıklanan %2,9’luk artış ise revize edilerek %3,9’a çıkarıldı. Almanya'da ağustosta yurt içi siparişler %10,9, yabancı siparişler ise %2,2 azalma gösterdi. Avro Bölgesi’nden gelen yeni siparişler %10,5 düşerken, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler %3,4 arttı.

Sektörel bazda incelendiğinde, ağustosta ara malı üreticilerinin siparişleri %4,4 artarken, tüketici malı üreticilerinin siparişlerinde %5,8’lik bir düşüş gözlemlendi. Sermaye malı siparişleri ise %3,5 oranında bir artış kaydetti. Destatis'in açıklamasında, ağustosta yaşanan olumsuz gelişmenin, bir önceki ay büyük siparişlerin verilmiş olmasından kaynaklandığı ifade edildi. Büyük siparişler hariç tutulduğunda, ağustos ayında gelen siparişler, temmuz ayına göre yalnızca %3,4 azalmış durumda.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı da ağustosta fabrika siparişlerindeki düşüş ile birlikte siparişlerin dibe vurmuş olabileceği konusundaki umutların yeniden azaldığını belirtti. Bakanlık, talepteki zayıflığın sürmesi ve şirketlerin beklentilerinin olumsuz bir seyir izlemesi durumunda, 2024'ün ikinci yarısında sanayi ekonomisinde belirgin bir toparlanma beklenmediğini vurguladı.

Küresel imalat sektöründe de yatırım konusunda bir isteksizlik gözlemleniyor. VP Bank'ın baş ekonomisti Thomas Gitzel, bu durumu değerlendirerek, sektörün çektiği zorlukların devam edeceğini ifade etti. Gitzel, ABD’de imalat sektörünün zayıf siparişlerle karşılaştığını ve Çin’in yerli şirketleri desteklemek amacıyla ekonomik teşvik programları uyguladığını belirtti. Bu durum, küresel imalat sektörünün mevcut durumunu gözler önüne seriyor.

Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer, ağustosta fabrika siparişlerindeki önemli düşüşü "acı bir hayal kırıklığı" olarak tanımladı. Kramer, yılın ikinci yarısında gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) en iyi ihtimalle durgunlaşacağını ve uzun zamandır beklenen ekonomik toparlanmaya dair herhangi bir işaretin görünmediğini dile getirdi.

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel rüzgarlar ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyümede zorluklar yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar sonucunda ekonomi %0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrek için daha düşük büyüme öngörüyor. Önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo, üçüncü çeyrekte GSYH’de daha fazla düşüş olabileceğini değerlendiriyor. Eğer Almanya, üçüncü çeyrekte de küçülme yaşarsa, teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması olarak tanımlanıyor. Almanya, 2020 yılında, salgının etkisiyle, 2009'dan beri ilk kez bir resesyon yaşadıktan sonra 10 yıl süren bir ekonomik büyüme dönemini geride bırakmıştı.

Alman hükümeti, bu yıl ekonomide %0,3'lük bir büyüme bekliyor. Ancak Ifo, 5 Eylül’de ülkenin 2024 ve sonraki yıllar için büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu göz önünde bulundurularak %0,4’ten sıfıra çekti. Bu belirsizlikler, Almanya'nın ekonomik geleceği konusunda kaygıları artırıyor ve resesyon riskini daha da görünür hale getiriyor.

Kaynak: bigpara.hurriyet