Türkiye’nin ilk Milli İstihbarat Akademisi kapılarını açtı Türkiye’nin ilk Milli İstihbarat Akademisi kapılarını açtı

Tören, Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 11 Temmuz 1995'te gerçekleşen ve 8 bin 372 sivilin katledildiği trajik olayları hatırlamak ve anmak amacıyla Ahmet Piriştina Balkan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen törene, Karşıyaka Belediye Meclis Üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak ve eşi Banu Baysak, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü, diğer yerel yöneticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte, Bosna Hersek'te yaşanan insanlık dramının anlatıldığı "Ölüm Yolunda Barış için Yürüyenler" adlı belgesel ve fotoğraf sunumu yapıldı. Fotoğraf sanatçıları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp'in Bosna Hersek'te çektiği görüntüler, katılımcılarda derin duygusal tepkiler uyandırdı. Tören sırasında yapılan konuşmalarda, Srebrenica'nın sadece Bosna Hersek için değil, tüm dünya için bir sembol haline geldiği vurgulandı. Atilla Baysak, "20. yüzyılda, dünyanın gözü önünde ve Avrupa'nın göbeğinde yaşanan bu acıların unutulmaması gerektiğini" belirterek, benzer trajedilerin bir daha yaşanmaması için uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.

Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Derneği Başkanı Hasan Şehoviç ise, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş ve etnik temizlik sürecinde Bosna Hersek'ten kaçmak zorunda kalan insanların dramını hatırlattı. Srebrenica'da yaşanan katliamın Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edildiğini ve 11 Temmuz'un artık bu acıyı hatırlama ve insanlığa ders çıkarma günü olarak anıldığını belirtti.

Törende duygusal anlar yaşatan bir diğer konuşmacı da, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Şenel oldu. Şenel, 1992-1995 yılları arasında yaşananların bir iç savaş değil, bir soykırım olduğunu vurgulayarak, bu acıların unutulmaması ve tüm dünyaya ders olması gerektiğini ifade etti.

Katılımcılar arasında yer alan fotoğraf sanatçısı Ayşegül Çetinkalp, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayarak, Srebrenica'da yaşanan acıları unutturmamak adına yaptıkları belgesel ve serginin önemine değindi. "Marş Mira" yürüyüşü sırasında çektikleri fotoğrafların, soykırım kurbanlarının anısını yaşatmak için önemli bir araç olduğunu belirtti.

Kaynak: BÜLTEN