Güncel

Karadeniz’de deniz salyangozu avı: Balıkçılar dalış yaparak geçimini sağlıyor

Yaz döneminde balıkçıların geçim kaynağı olan deniz salyangozu, her yıl ülkeye milyonlarca dolar döviz girdisi sağlıyor

Loading...

Abone Ol

Karadeniz bölgesinden yapılan deniz salyangozu ihracatı, bu yılın Haziran ayı itibarıyla 5 milyon 69 bin 390 dolar döviz girdisi sağladı. Geçen yılın aynı döneminde ise 4 milyon 742 bin 541 dolar döviz girdisi sağlanmıştı. Deniz salyangozu ihracatı, ağırlıklı olarak Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya, Tayvan gibi Asya ülkelerine ve bazı Avrupa ülkelerine yapılıyor.

Balıkçılar, yasak olan algarina yerine dalış yaparak deniz salyangozu topluyor. Balıkçı Erkan Acuner, algarina kullanımı yasak olduğu için dalarak salyangoz topladıklarını belirtti. Avcılığın zor olduğunu ve genellikle kaya diplerinde, kum ile kayanın birleştiği yerlerde salyangoz bulduklarını söyledi. İstanbul'dan İğneada'ya, Hopa'ya kadar Türkiye'nin farklı denizlerinde dalış yapılarak deniz salyangozu toplanıyor. Trabzon'da yaklaşık 25 tekne salyangoz avı yapıyor ve günlük ortalama 600-700 kilogram salyangoz toplanabiliyor.

Balıkçılar, avcılığın tamamen insan gücüyle yapıldığını ve bu nedenle zor olduğunu belirtiyor. Ege ve diğer denizlere göre Karadeniz'de daha sığ sular olduğu için dalış daha rahat yapılabiliyor. Türkiye'de deniz salyangozu pek tüketilmiyor; kabuğu kozmetik sanayinde, iç kısmı ise konserve olarak ihraç ediliyor.