Antalya Tüketiciler Birliği Şube Başkanı Neşet Gündüz, son zamanlarda internet üzerinden yapılan kiralama ilanlarıyla ilgili artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, vatandaşları bilinçli olmaya çağırdı. Gündüz, özellikle gerçekte olmayan konutları uygun fiyatlarla kiralamak isteyenlerin dolandırıcılık tuzağına düşebileceğini vurguladı.

Yeni trend tamir| Ayakkabı, çanta ve valizlerde artan talep Yeni trend tamir| Ayakkabı, çanta ve valizlerde artan talep

İnternette yer alan sahte kiralama ilanlarıyla ilgili olarak Gündüz, dolandırıcıların kapora talebiyle mağduriyet yaşattığını belirtti. Gerçek olmayan konut bilgileriyle dolandırıcılar tarafından kurulan iletişimlerde, telefon görüşmeleri sonrası para talep edildiğini ve bu şekilde vatandaşların mağdur edildiğini aktardı. Havale yoluyla yapılan kapora ödemeleri sonrası dolandırıcıların izini kaybettirdiğini ve bu durumun şikayetlere konu olduğunu ifade etti.

Gündüz, tüketicilerin bu tür dolandırıcılıklardan korunması için önemli tavsiyelerde bulundu. İlk olarak, kiralık konut ya da araç ilanlarıyla ilgilenen kişilerin mutlaka ilanı veren tarafından belirtilen mülkü ve sahiplik durumunu kontrol etmelerini önerdi. Ayrıca, ödeme yapmadan önce tapu sahibi veya yetkili emlakçıyla görüşülmesi, vekaletnamenin incelenmesi ve meslek odası üyeliğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI

Gündüz, ev kiralayacakların dolandırılmamak için yapması gerekenleri de şöyle anlattı:

“İlanı verenler, satın almak veya kiralamak isteyenden beğendiği gayrimenkulü ilan sayfasından kaldırmak için kapora istiyor. Vatandaş heyecanla para gönderiyor. Dolandırıcılar, ilan 1 gün kalsa da 10-15 kişiyi bu şekilde dolandırsa ciddi kazanç sağlıyor. Vatandaşlar almak istediği evi görsün, otomobilin şasi numarasını incelesin. Para gönderilecekse ruhsat sahibine gönderilmeli, gayrimenkulle alım satım işlemlerinde ödeme banka aracılığıyla yapılsın. Kiralık konut arayanlar, evi görsün, tapu sahibiyle görüşsün ya da emlakçı kiraya veriyorsa vekalet istensin, yetkisi sorgulansın, meslek odasına üyeliği incelensin. Bu şartlar gerçekleşmiyorsa tüketiciler aldanmasın. Kapora veya depozito ödemesin.”

Kaynak: Cumhuriyet