Kanal tedavisinin genellikle ağrılı bir işlem olarak algılandığını belirten Endodonti Uzmanı Dt. Meltem Yılgör, aslında kanal tedavisinin hastaları ağrılardan kurtarmak için uygulandığını ve tedavi sırasında ağrı hissedilmediğini açıkladı.

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Endodonti Uzmanı Dt. Meltem Yılgör, kanal tedavisiyle ilgili sıkça karşılaşılan yanlış anlamaları düzelterek, tedavi süreci hakkında önemli bilgiler verdi. Kanal tedavisi genellikle dişte şiddetli ağrı, şişlik veya çürük nedeniyle başvurulan bir tedavi yöntemi olarak biliniyor. Yılgör, “Derin çürükler, önceki tedavi veya dolguların altındaki çürükler, diş kırıkları, aşırı çiğneme alışkanlıkları ve dişeti hastalıkları gibi birçok durum kanal tedavisini gerektirebilir” dedi.

“Kanal Tedavisi Ağrıya Neden Olmaz, Aksine Ağrıyı Giderir”

Kanal tedavisinin genellikle ağrılı bir işlem olduğu düşünülse de, Uz. Dt. Meltem Yılgör, tedavi sırasında hastaların ağrı hissetmediğini, aksine tedavinin amaçlarından birinin ağrıyı ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı. Kanal tedavisinin, genellikle bir saat süren bir işlem olduğunu belirten Yılgör, "Tedavi sırasında diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur, bu sayede hasta ağrı hissetmez. Bazı vakalarda tedavi sonrasında az da olsa rahatsızlık olabilir, ancak bu durum ek anestezi ile rahatlıkla giderilebilir" diye konuştu.

Yılgör, tedavi sürecinde dişin canlılığını yitirdiği durumlarda, kanal tedavisinin birden fazla seansta tamamlanabileceğini de sözlerine ekledi. Ancak, canlı dişlere uygulanan kanal tedavisinde, tedavi tamamlandığında soğuk ve sıcak gibi dış uyaranlara karşı ağrı hissedilmesi mümkün olmadığını belirtti. Tedavi öncesinde dişteki ağrı ve iltihap durumuna göre, tedavi sonrasında birkaç gün boyunca hafif rahatsızlık duyulabileceğini de ifade etti.

“Tedavi Sonrası İlk Günlerde Hafif Rahatsızlık Normaldir”

Kanal tedavisi sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunu belirten Uz. Dt. Meltem Yılgör, tedavi sürecinin genellikle 1-2 seansta tamamlandığını söyledi. "Kanal tedavisinin ardından hastalar ilk 2-3 gün içinde dişlerinde hafif bir rahatsızlık hissedebilir. Bu durum normaldir ve hasta, diş hekiminin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilir. Ayrıca, bazı vakalarda tedaviye destek olarak antibiyotik tedavisi de gerekebilir" dedi.

Uzmanlar uyardı: Lodos migreni tetikliyor Uzmanlar uyardı: Lodos migreni tetikliyor

Yılgör, tedavi sonrasında hastaların diş bölgesindeki uyuşukluk geçmeden yemek yememeleri gerektiğini de hatırlatarak, "Dişin üst restorasyonu tamamlanmadan sert yiyecekleri çiğnemekten kaçınılmalıdır" uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA