Tunceli'nin Pertek ilçesine bağlı Aşağıgülbahçe köyü sakinleri, dağlık arazilerde yetiştirdikleri çedene ağaçlarının meyvelerini toplayarak kahve gibi içilebilen toza dönüştürüyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan çedene tozu, kilogramı 300 ila 400 liraya alıcı buluyor.

Çedene Tozu2

Sonbaharın gelmesiyle birlikte köylüler, olgunlaşan çedeneleri toplamak için hazırlıklara başladı. Çedene ağaçlarının altında çadır kuran üreticiler, dallardan düşen yeşil meyveleri toplayarak evlerine götürüyor. Güneşte kurutulan çedeneler, daha sonra eleklerden geçirilerek toz haline getiriliyor ve odun ateşinde kavruluyor.

Çedene Tozu3

Konya’nın en kısa sokağı: Muallim Naci Sokak Konya’nın en kısa sokağı: Muallim Naci Sokak

Çedene, bilimsel adıyla "pistacia terebinthus," Türkiye’nin çeşitli yerlerinde farklı adlarla anılmakta. Üreticilerden Mahmut Irmak, köydeki çedene ağaçlarının çoğunun yıllar önce dikildiğini belirtiyor. Üretimin zorluğuna değinen Anık Öz ise, "Her yıl çok sayıda meyve veriyor ve çedene kahvesinin sağlık açısından birçok faydası var," diyor.

Köylüler, çedene yağının sağlıklı olduğuna ve Almanya’ya giderken mutlaka yanlarında bulundurduklarına dikkat çekiyor. Bu doğal ürün, bölge ekonomisine de katkı sağlarken, geleneksel üretim yöntemlerinin yaşatılmasına olanak tanıyor.

Kaynak: AA