Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümünde, ülkemizdeki deprem risklerinin azaltılması için kapsamlı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Şube Başkanı Mehmet Yıldız, afet öncesi hazırlıkların sadece binaların depreme dayanıklılığıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Zemin etütleri, imar planlarına dayalı mikrobölgeleme çalışmaları ve yerleşim alanlarının doğru seçiminin önemine dikkat çeken Yıldız, bu çalışmaların bilimsel yaklaşımlarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Sarpuncuk Göleti'nde su kritik seviyelere ulaştı Sarpuncuk Göleti'nde su kritik seviyelere ulaştı

Yıldız, afetlerle etkin mücadele için bir "Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı" kurulması gerektiğini savundu. Mevcut sistemin kriz anlarında yeterli çözümler sunmadığını belirten Yıldız, Türkiye’nin afet yönetimini proaktif bir yaklaşımla risk azaltma ve zarar önleme odaklı olarak yeniden düzenlemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yapı risklerinin yönetimini esas alan yeni bir "Yapı Üretim ve Denetim Kanunu" ile mevcut imar ve afet mevzuatının güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

Mehmet Yıldız, depremlerin yanı sıra heyelan, sel, taşkın gibi doğal ve meteorolojik afetlerin etkilerine karşı önlemler alınması gerektiğini belirterek, jeoloji mühendislerinin afet risklerinin azaltılmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Ayrıca, 2023 yılında yapılan düzenlemelerle büyükşehir belediyelerinde "Afet İşleri Daire Başkanlığı" ve ilçe belediyelerinde "Afet İşleri Müdürlüğü" kurulmasının zorunlu hale geldiğini ancak bu birimlerin görev tanımlarının ve organizasyonlarının eksik olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Yıldız, afetlerin etkilerini azaltmak için kapsamlı bir mevzuat altyapısı, güçlü kurumsal yapılanma ve etkin denetim mekanizmaları oluşturulması gerektiğini ifade etti. 17 Ağustos’un yıldönümünde “gerçekten unutmadık mı?” sorusunu gündeme getirerek, ilgili kurumların ve vatandaşların afet hazırlıklarına yönelik somut adımlar atmalarını istedi.

Kaynak: İHA