Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı’nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), tedavi sürecini tamamlayan iki caretta carettaManavgat Boğazı’nda bulunan DEKAFOK sahilinden denizle buluşturdu.

Deniz Kaplumbağası (1)

Ticari taksiye kamera zorunluluğu: 2025'te yeni dönem başlıyor Ticari taksiye kamera zorunluluğu: 2025'te yeni dönem başlıyor

Yaralı Carettaların Yeni Tedavi Merkezi

DEKAMER Proje Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Manavgat’ta yeni bir ilk yardım ünitesi kurulduğunu ve bundan böyle yaralanan deniz kaplumbağalarının tedavisinin burada gerçekleştirileceğini belirtti. Prof. Dr. Kaska, “DEKAMER, Türkiye’de deniz kaplumbağalarıyla ilgili 16 yıl önce Muğla İztuzu'nda kuruldu. Yurt genelinde yaralı kaplumbağa bulunduğunda merkezimize getiriliyor ve tedavi süreçleri başlatılıyor. Avrupa Birliği projesi kapsamında bu bölgeye de bir bilgilendirme ve ilk yardım ünitesi kurma kararı aldık,” dedi.

Deniz Kaplumbağası (2)

Takip Cihazlarıyla Denizlerde İzlenecekler

Tedavi sürecinin ardından caretta carettaların sağlıklarına kavuştuğunu ifade eden Kaska, deniz kaplumbağalarına, Akdeniz’deki hareketlerini takip etmek amacıyla sırtlarına cihaz takıldığını da sözlerine ekledi. Bu cihazlar sayesinde deniz kaplumbağalarının nerelerde dolaştığı, nerelerde beslendiği ve kışladığı takip edilebilecek.

Deniz Kaplumbağası (4)

Törenle Denize Bırakıldılar

Balık ağı ve misinalara takılarak yaralanan caretta carettaların denize bırakılması dolayısıyla düzenlenen törende Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Milli Eğitim Müdür Vekili Cavit Sevim, İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanı J. Astsubay Kıdemli Başçavuş Hızır Çelik, DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, DEKAFOK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Sert ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu öğrencileri yer aldı. İzleyenlerin alkışları arasında caretta carettalar denize bırakılarak yeni yaşamlarına adım attı.

Kaynak: İHA