MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF-Ege Telgraf Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz Çamlı Barajı ve altın madeninin aynı anda hayata geçecek olmasıyla ilgili olarak konuyla ilgili İZSU yetkilileri açıklamalarda bulundu. Çamlı Barajı’nın nihai raporlarında yer alan bölgedeki maden işletmesi ve barajın aynı zamanda faaliyet gösterebileceğine dair verilere barajdaki suyun kirlenme riskinden dolayı karşı çıkılmıştı. Konuyla ilgili sorulara cevap veren İZSU, Çamlı Barajının önemli su kaynaklarından biri olarak belirlendiğini belirtti. Yapılan açıklamada barajın planlama raporunun 1997 yılında hazırlandığı 2011 yılında raporun güncellendiği ve 2014 yılında DSİ kriterlerine uygun görüldüğü belirtilirken ÇED olumlu belgesinin alınmasına müteakip baraj uygulama projelerine başlanacağı aktarıldı. İZSU tarafından yapılan açıklamada Maden Kanunu’nda yapılan değişikliğe de dikkat çekildi ve “İçme suyu baraj havzalarının orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmiş, bu değişiklik sonrası hukuki süreçler sonucunda 2013 yılında İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliğinde de madencilik faaliyetine izin veren düzenleme yapılmıştı” ifadeleri kullanıldı.

“NUMUNELERDE AYKIRI SONUÇ YOK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından denetimlerin yapıldığı ve numunelerin alındığı belirtilirken İZSU’nun da ayılık olarak maden sahasının çevresinden yeraltı ve yerüstü su kaynaklarından numuneler alındığı ve bu numunelerde herhangi bir aykırı duruma rastlanılmadığı da İZSU yetkilileri tarafından yapılan açıklamada belirtildi.

“SU KALİTESİ BOZULMAYACAK”

 İZSU tarafından Su Havzaları Koruma Yönetmeliği Uzun Mesafeli Koruma Alanı maddesine dikkat çekilerek “Atık suları ile ilgili Havza Yönergesinde bildirilen tedbirlerin alınması ve atık suların havza dışına çıkarılması, proje tanıtım dosyası ve ÇED Raporu hazırlanması aşamalarında İdaremiz uygun görüşü alınması koşuluyla maden istihracı ve her türlü tesis yapılabilir. Madencilik faaliyetlerinin, havza alanındaki yerüstü ve yeraltı suyu kaynakları için ilgili mevzuattaki standartlara göre belirlenmiş mevcut su kalitesini bozmayacak şekilde yapılması ve faaliyet sonunda arazinin doğaya geri kazandırılması zorunludur." hükmü kapsamında Altın madeni faaliyeti sonucunda oluşan atık sular ile ilgili olarak Havza Yönergesinde belirtilen tedbirlerin alınması ve atık suların havza dışına taşınması, madencilik faaliyetinin havzadaki yerüstü ve yeraltı mevcut su kalitesi ile oluşacak baraj rezervuarı su kalitesini bozmayacak şekilde yapılması ve faaliyet sonunda arazinin doğaya geri kazandırılması koşuluyla söz konusu madencilik faaliyeti ve her türlü tesis yapılabilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

  

Kaynak: EGE TELGRAF