İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son zamanlarda sıkça rastlanan ve halk arasında "beşinci hastalık" olarak bilinen Parvovirüs B19'un, özellikle hamileler ve nakil hastaları için risk oluşturduğunu vurguladı. Prof. Dr. Şener, hamileler ve kemik iliği nakli yapılmış hastaların Parvovirüs B19 hastası çocuklardan uzak durmaları gerektiğini belirterek, bu çocuklarda bulaşıcılık süresinin kısa olduğunu açıkladı.

YAZ AYLARINDA VAKALAR ARTIYOR

Parvovirüs B19, çocuklarda sık görülen ve "tokatlanmış yanak sendromu" olarak da bilinen bir hastalık olarak öne çıkıyor. Yaz aylarında yaygın olarak görülen bu hastalık, genellikle okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkıyor ve her 4 ila 7 yılda bir salgınlar oluşturabiliyor.

PARVOVİRÜS B19 BELİRTİLERİ NELER?

Prof. Dr. Şener, hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, yüzde kızarıklık, döküntüler, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları gibi bulguların bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Parvovirüs B19'un hamileler ve organ nakli olan hastalar için riskli olabileceğini vurgulayarak, bu grupların hastalığın olumsuz etkilerinden korunması gerektiğini söyledi.

Lipödemi olanların dikkat etmesi gerekenler Lipödemi olanların dikkat etmesi gerekenler

PARVOVİRÜS B19'UN COVİD-19’DAN FARKI

Son olarak Prof. Dr. Şener, Parvovirüs B19'un Covid-19 döneminde dolaşımının azaldığını ancak mevsimsel değişimlerle birlikte tekrar artış gösterebileceğini belirtti. Hastalıkların ayırt edilmesinin önemli olduğunu ve doğru tanı için uzman doktorlar tarafından görülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: DHA