Tuğçe GÜLER- EGE TELGRAF/ İzmir’in Bayraklı ilçesinde yaşanan yüzlerce ölü balığın kıyıya vurduğu çevre felaketi hala gündemde. Yaşanan felaketle kıyıya vuran çupra ve levrek başta olmak üzere farklı boyutlardaki ölü balıklar, deniz yüzeyinde kirlilik oluşturdu. Söz konusu kirlilik İzmir sahil şeridinde kötü kokuya neden oldu. Balık ölümleri ile gelişen sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Ulaş Kırım, “Son günlerde İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri bu kadar yoğun olmasa da belli dönemlerde karşılaştığımız bir olay. Özellikle hızla ısınan sularda artan plankton miktarı sudaki oksijeni hızlı tükettiği için bu alanlarda beslenen balıkların oksijen yetersizliğinden öldüğü düşünülmektedir. İzmir körfezi karakteristik olarak sığ bir körfez olduğu için kıyı kesiminde bu olayları görmemiz bazı aylarda normal olarak nitelendirilebilir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Başkan Kırım, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini ve bu durumun yaz aylarındaki ani sıcaklık yükselişlerinden kaynaklı yaşanabilecek normal bir olay olduğunu belirtti.
KIYIYA VURAN BALIKLAR SATILIYOR MU?
Balık ölümlerinden oluşan kirlilik sorunu çözüm beklerken ortaya yeni bir iddia atıldı. Buna göre, kirlilik nedeniyle telef olmuş balıklar fırsatçılar tarafından toplatılıp satışa sunuldu. Halk sağlığı açısından ciddi bir tehlike olarak gündeme gelen bahse konu iddiaya ilişkin Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kırım, “Öldükten sonra uzun süre bozulmaya maruz kalmış bu balıklar kötü niyetli kişiler tarafından toplanıp satıldığı takdirde toplu gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir. Kıyıya vuran balıkların tüketilmesi sağlık açısından risklidir. Balıkların ne zaman öldüğü ve ne kadar süre bozulmaya maruz kaldığını takip etmek çok zor olduğu için kesinlikle tüketilmemesi gereklidir” dedi.
“BALIKLARDAN UZAK DURUN”
Tazeliğinden emin olunmayan hiçbir balığın tüketilmemesi gerektiğini belirten Başkan Kırım, “Halkımızın önümüzdeki günlerde bu konuda dikkatli olmasını tavsiye ederiz. Her zaman söylediğimiz gibi tazeliğinden emin olmadıkları ve özellikle seyyar tezgahlarda, araba arkalarında satılan balıklardan uzak durmalı; bu ürünleri satın alıp tüketmemelidirler” şeklinde konuştu. Bu durumla ilgili yetkili birimlerin önlem alması gerektiğini de belirten Başkan Kırım, “Kıyıya vuran ölü balıkları toplayıp satmaya çalışan kişilerin önlenmesi için gerekli güvenlik önlemleri ilgili kurumlar tarafından alınmalıdır. Sorumlu kurumlar yerel yönetimler olabileceği gibi kolluk güçleri de güvenlik önlemlerine müdahil olabilirler” mesajını verdi.
FELAKET TEKRAR YAŞANACAK MI?
Yaşanan çevre felaketinin tekrarlanmaması adına önlemler alınması gerektiğini dile getiren Kırım, “Söz konusu sorunların çözümü için özellikle İzmir körfezine kirlilikle birlikte besin elementi taşıyan nehir ve derelerin yönetim planları kapsamında doğru çalıştırılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu gibi toplu ölüm ya da ani kirlilik patlamalarıyla karşılaşma ihtimalimiz hep olacaktır” açıklamasını yaptı.