İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin deprem dayanıklılığını artırmak ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla “İzmir Deprem Master Planı 24” adlı bir çalıştay düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, çeşitli alanlardan uzmanlar katıldı. Bilim insanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü yapı stoku, fay ve zemin araştırmalarının önemini değerlendirdi.

Olası Tehditler ve Alınacak Önlemler
Çalıştayda, deprem riskine karşı bir yol haritası belirlenerek, kentte olası depremlerin etkilerinin azaltılması amacıyla alınacak önlemler masaya yatırıldı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projeler sonucunda, deprem tehlike haritası ve yerleşime uygunluk haritalarının oluşturulacağı belirtildi. Ayrıca, kıyıları etkileyebilecek tsunami tehlikesinin de modellenerek analiz edileceği ifade edildi.

Kriz Yönetimi Yerine Risk Yönetimi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Prof. Dr. Erdin Bozkurt, İzmir’deki projelerin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirterek, “Yer sarsıntısını engelleyemeyiz, ama etkilerini azaltmak için faylardan uzak yerleşimler tercih etmeliyiz” dedi. Yapı stokunun riskli bölgelerden uzaklaştırılması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, mevcut altyapının iyi analiz edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kararlar yüzde 94.1'i oy birliğiyle geçti Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kararlar yüzde 94.1'i oy birliğiyle geçti

Faylar ve Tsunami Tehlikesi
Çalıştayda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü fay incelemeleri hakkında da bilgi verildi. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, İzmir’in kıyılarındaki tsunami olaylarına yönelik hazırlıkların yapıldığını belirterek, modelleme çalışmalarıyla hangi bölgelerin su baskınına maruz kalabileceğinin belirlendiğini aktardı.

Yapı Stoku ve Kentsel Dönüşüm
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, var olan yapı stokuyla ilgili problemlerin çözülmesi için mevcut çalışmaları iyi analiz etmenin önemine dikkat çekti. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Erdem Canbay ise, imar çalışmalarının halk sağlığı ve çevre açısından dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Kapsayıcı Bir Yaklaşım
Çalıştayda, tüm bu çalışmaların İzmir’in deprem riskine karşı daha hazırlıklı olmasını sağlamak için bir bütünleşik sistem olarak yürütüleceği vurgulandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem master planı için yapı envanteri, depremsellik ve tsunami araştırmaları ile mikrobölgeleme etütlerini hızla sürdürüyor.

Kaynak: BÜLTEN