İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNICEF ve TESEV iş birliği ile üç gün süren Çocuk Odaklı Afet Risk Azaltımı Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, İzmir'in afetlere karşı daha güvenli bir kent haline gelmesi amacıyla, çocukların afet dönemlerindeki ihtiyaçları ve talepleri ön plana çıkarıldı. Belediye yöneticilerinin katıldığı iç paydaş toplantısının ardından dış paydaş toplantısı, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN AFETLER

Çalıştayın en dikkat çekici toplantısı, çocukların katılımıyla gerçekleşti. Çocuklar, afet durumlarında ve sonrasında alınması gereken önlemleri aktardı. Deprem, yangın ve sel gibi afetlerin ardından yapılması gerekenler çocukların gözünden tartışıldı. Çalıştayın sonunda elde edilen verilerle oluşturulacak rapor, bir eylem planına dönüştürülerek, kamu kurumları ve kuruluşlarıyla paylaşılacak.

07.12.2024 C9C0B50B 51Eb 4B7E B3E7 9E8D0813254A

ÇOCUK DOSTU KENT HEDEFİ

Çalıştayın açılışında konuşan Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürü Rahşan Polat, İzmir'i “Çocuk Dostu Kent” yapma hedefiyle hareket ettiklerini belirtti. Polat, afet dönemlerinde çocukların özel ihtiyaçlarına dikkat çeken bu çalışmanın, kent yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının farkındalığını artıracağını ifade etti.

TÜM ÖNERİLER TEK TEK MASAYA YATIRILDI

Çalıştayda pek çok farklı öneri masaya yatırıldı. Örneğin, afet sonrası toplanma alanlarında çocuklara uygun tuvaletlerin bulunması gerektiği ifade edilirken, afet sonrası gıda ve hijyen paketlerinin çocuklara özel hazırlanmasının önemi vurgulandı.

Adalet ve dayanışma için iş birliği: Muğla’da örnek protokol Adalet ve dayanışma için iş birliği: Muğla’da örnek protokol

07.12.2024 43Db36F0 Ab75 4Fce 9881 5F58751F10Bf

ÇOCUKLARIN GÖRÜŞLERİ

Çalıştaya katılan çocuklardan Emir Akay, afetlerde çocuklar için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Depremden etkilenen çocukların eğitimden geri kalmaması için özel eğitimler ve spor etkinlikleri sağlanmalı.” Ayşe Seneduran ise evlerin daha sağlam yapılması gerektiğine değinerek, “Afetten sonra çocuklara uygun gıda ve hijyen paketlerinin ulaşması çok önemli” dedi.

Havin Kaygısız, deprem ve yangınlara karşı dayanıklı evlerin yapılması gerektiğini vurgularken, Sema Kurtcebe, afet sonrası çocuklara psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuklara yönelik afet sonrası eğitim ve etkinliklerin düzenlenmesinin de büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Kaynak: Bülten