Bardacık incirinin sabah erken saatlerden itibaren tarladan toplanmaya başlandığı belirtiliyor. İnce kabuğu ve tatlı yapısıyla bilinen Bardacık incirleri, hasat sonrası boyutlarına göre ayrılarak iç piyasaya gönderiliyor. Bu yılın aşırı sıcakları nedeniyle rekoltede büyük bir artış gözlenmese de, köylüler incirlerin erken toplanması için yoğun çaba sarf ediyor.

“Tescil İçin Çalışıyoruz”

Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlarla görülecek Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlarla görülecek

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, Bardacık incirinin kendine has özelliklerini vurgulayarak, “İncirin kabukları incedir, çok tatlıdır. Bu incirin kurutması olmaz, yalnızca yaş zamanında tüketilir. Bu, yalnızca Payamlı köyüne has bir meyvedir ve tescilini almak için çalışıyoruz” dedi. Ayrıca, köyde her yıl düzenlenen Bardacık Festivali ile bu meyve tanıtılmakta ve yerel ekonomiye katkıda bulunulmaktadır.

Festival ve Köylü Destekleri

Günay, “Festivalde köylülerimizin ürünlerini tanıtıyoruz ve onların geçim kaynaklarını destekliyoruz. Köy halkı burada ürettikleri ürünlerle festivalde yer alıyor ve biz de destek veriyoruz. Köylülerimizin şehir yerine köylerinde kalıp çalışmasını istiyoruz” dedi. Festival bu yıl Cumartesi günü yapılacak ve Bardacık inciri ile diğer yerel ürünler sergilenecek.

Rekolte ve Maliyet Sorunları

Payamlı Mahallesi Muhtarı İrfan Kublay, bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ve arazinin genişliğini vurguladı. “İncirleri sabah güneş doğmadan toplamak gerekiyor. Üzerindeki buğulanma oluşmadan toplanmalı” diyen Kublay, köylülerin geçimini büyük ölçüde üzüm ve incirden sağladığını belirtti. Üretici Uğur Kahya ise, “Aşırı sıcaklar nedeniyle rekolte düşük ve maliyetler yüksek. Küçük aile çiftçileri olarak yüksek girdilerle karşı karşıyayız. Ürünü satmakta zorluk çekiyoruz” dedi. Kahya, hasat sürecinin yaklaşık 3 hafta sürdüğünü ve zorlu arazi şartlarının çiftçiliği daha da zorlaştırdığını ekledi.

Kaynak: İHA