Sağlık

İzmir’de Acil Tıp Uzmanları “Acil Tıpçıları Buluşuyor” toplantısında bir araya geldi

Medicana International İzmir Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda, travmatik beyin hasarı yönetimi ve omurga değerlendirmesindeki temel yaklaşımlar gibi acil tıbbın kritik konuları ele alındı. İzmirli acil tıp uzmanları, iki ayda bir düzenlenen etkinlikte güncel tıbbi gelişmeleri paylaştı

Abone Ol

Medicana Sağlık Grubu’nun öncülüğünde, İzmir'deki acil tıp uzmanları “Acil Tıpçıları Buluşuyor” başlıklı toplantıda bir araya geldi. Medicana International İzmir Hastanesi’nde düzenlenen bu etkinlikte, acil tıbbın en önemli konularından "Travmatik Beyin Hasarı Yönetimi" ve "Omurga Değerlendirmesindeki Temel Yaklaşımlar" ele alındı.

Toplantıya, İzmir'deki tüm acil tıp hekimleri katıldı. Medicana International İzmir Hastanesi’nin Acil Tıp Bölümü'nden Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu ve Uzm. Dr. Mehmet Emin Kaya'nın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, acil tıp alanındaki kritik konulara değinildi.

Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu, “Travmatik Beyin Hasarı (TBH) Yönetimi” hakkında katılımcılara bilgi verdi. Travmatik beyin hasarının, nörolojik hastalıklar arasında en yüksek insidansa sahip olduğunu belirten Oduncu, dünya genelinde her yıl 50-60 milyon kişinin bu tür bir hasara uğradığını ve yalnızca ABD'de yılda 4.8 milyon acil servis başvurusu, 214 bin hastane yatışı ve 69 bin ölümle sonuçlandığını ifade etti. TBH'nin fiziksel, bilişsel ve davranışsal olarak üç ana belirti grubunda kendini gösterdiğini açıklayan Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu, yaşlı hastalarda beyin atrofisi nedeniyle erken dönemdeki kranyal hemorajilerin fark edilmesinin zor olduğunu vurguladı. Acil serviste yapılacak ilk değerlendirmenin, bilinç düzeyi, göz reaksiyonu ve nörolojik bulgular açısından yapılmasının kritik olduğunu belirtti. TBH'li bir hasta için hedefin, ikincil hasarı azaltmak olduğunu söyledi.

Diğer yandan, Uzm. Dr. Mehmet Emin Kaya, "Omurga Değerlendirmesindeki Temel Yaklaşımlar" konusunda bilgi verdi. Kaya, omurga kırıklarının travmatik yaralanmalar sonucu oluşan tüm kırıklar arasında %4-23 arasında bir orana sahip olduğunu, yaşlanan nüfusla birlikte osteoporoz kaynaklı travmatik omurga yaralanmalarının arttığını söyledi. Yılda 5 milyon servikal boyunluk takıldığını belirten Kaya, nörolojik muayenesi normal olan ve yüksek riskli yaralanma mekanizması taşımayan hastalarda boyunluk çıkarılabileceğini vurguladı.

Travmatik omurga yaralanmalarında ilk tercih edilen görüntüleme yöntemi olarak 3 boyutlu Bilgisayarlı Tomografi (BT) öne çıkarken, BT taraması negatif olup nörolojik semptomları devam eden hastalarda MR önerildi. Kaya, ayrıca acil serviste yapılan fiziki muayenenin detayları hakkında da bilgi verdi. Medicana International İzmir Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Fecri Bengi, iki ayda bir düzenlenen bu toplantıların, İzmir'deki acil tıp uzmanları için güncel tıbbı takip etme ve birbirleriyle dayanışma imkanı sunduğunu söyledi. Bengi, katılımcıları bir sonraki toplantıya, 5 Mart 2025 tarihinde beklediklerini duyurdu.