Didar DEMİRCİ- EGE TELGRAF/ İzmir Şehir Hastanesi taşeron temizlik işçileri iş yükünün çok olması ve maaşların düşük kalması nedeniyle eylem yaptı. Taşeron temizlik işçileri hastanenin Başhekimlik binası bahçesinde toplanarak haklarının iyileştirilmesini istedi. Yaşanan sorunlardan ötürü HAK-İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası’na üye olan işçiler, mevcut temizlik kadrosuyla İzmir Şehir Hastanesi’nin iş yükünün kaldırılamadığını belirterek, yaşadıkları sorunu gazetemize anlattı.

“9 GÜNLÜK RESMİ TATİLDE SADECE 1 GÜN İZİN YAPTIK”

Taşeron temizlik işçileri, yaşanan sorunu şu sözlerle dile getirdi:

Hindistan-Almanya seferi üzerine Erzurum'da güvenlik alarmı| Yeni uçak geldi Hindistan-Almanya seferi üzerine Erzurum'da güvenlik alarmı| Yeni uçak geldi

Temizlik personeliyiz ama her şeyi yapıyoruz. İş yükü çok fazla olduğu için herkes tek tek istifa ediyor. Biz taşeron şirkete bağlı çalışıyoruz. Bir blokta sadece 30-40 kişi var. Bir kişi 3-4 kata birden bakıyor. Yetişemiyorsunuz. Hasta yakınlarından, hemşirelerden laf duyuyoruz. İşimizi yetiştiremediğimiz için. En son bize yol parası 800 TL veriyorlar. Bayramda da sadece 1 gün izin yaptık. İzin gün sayılarımız az eleman yetersiz olduğu için. Asgari ücrete çalışıyoruz. Birçok insan iş yükünden gelip gidiyor. Herkes bırakmak istiyor ancak ihtiyacımız da olduğu için bırakamıyoruz. Sadece Hak-İş’e üye olduk. Onlardan bir açıklama yapılmadı, sadece üye olduk.”

TAŞERON FİRMADAN İŞÇİLERE UYARI! EYLEM HUKUKSUZ

İşçilerin eylemleri nedeniyle İzmir Şehir Hastanesi’ndeki önemli hizmetlerin aksadığını belirten taşeron firma, çalışanlarına uyarı metni çekti. Yapılan uyarıda, eylemin hukuksuz olduğuna dikkat çekilerek, “Çalışanlarımızın seslerini duyurmak amacıyla başlatmış oldukları eylem an itibariyle amacına ulaşmıştır. Bu andan itibaren hastanede iş bırakma eyleminin sürdürülmesi eylemin amaç bakımından meşruiyetini yitirmesine yol açacaktır. Diğer taraftan, personeli olduğunuz şirketimizce yürütülen hizmetlerdeki aksama asıl işveren Sağlık Bakanlığına ait hastanedeki kamu düzenini ve genel sağlığı ilgilendiren sağlık hizmeti bakımından telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açma riski içerdiğinden hastanelerde mesai saatleri içerisinde toplu eylem hakkının kullanılması ölçüsüzdür. Ölçüsüz olan eylemin hukuka aykırı bir nitelik taşıyacağı kuşkusuzdur” sözlerine dikkat çekildi.

EYLEME DEVAM EDENLERİN İŞ AKDİNE SON VERİLECEK

Yasa dışı olarak nitelendirilen iş bırakma eylemine ilişkin işçilere yapılan uyarının devamında şu noktalara dikkat çekildi:

“Bu şartlar altında söz konusu eyleme katılmaya devam edilmesi halinde eylem hukuken yasa dışı grev olarak kabul edilecek ve herhangi bir hukuki himayeden yararlanamayacaktır. Esasen, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 62. maddesi uyarınca hastanelerde sürekli grev ve lokavt yasağı mevcuttur. Bu nedenle Bayraklı Şehir Hastanesinde yapılmakta olan eylem kesinlikle kanun dışıdır. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 70. Maddesine göre, "Kanun dışı grev yapılması halinde işveren, grevin yapılması kararına katılan, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devama teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir". Aynı şekilde, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/11 hükmü uyarınca işçinin yapmakla ödevli olduğu görevi hatırlatılmasına rağmen yapmamakta direnmesi işverene iş akdinin bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshetme yetkisi vermektedir.”

İşçilere eyleme devam edilmesi halinde bildirimsiz ve tazminatsız olarak iş akitlerinin feshedileceği belirtildi.

Kaynak: EGE TELGRAF