İzmir Şehir Hastanesi, uyku apnesi tedavisinde yeni bir yöntemi başarıyla uyguladı. Uykuda nefes durması, gündüz aşırı uyuklama ve horlama şikayetleriyle başvuran bir hastaya, yapılan polisomnografi (uyku testi) sonucunda ağır düzeyde uyku apnesi tanısı konuldu. CPAP (Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı) cihazı tedavisi önerilse de, hastanın cihaz kullanımına adapte olamaması üzerine cerrahi müdahale kararı alındı.

Hastanın muayenesinde, bademcik büyüklüğü, yumuşak damak sarkıklığı ve küçük dilde uzama tespit edildi. Bu bulgular doğrultusunda, hastaya uyku endoskopisi eşliğinde cerrahi müdahale uygulanmasına karar verildi. Ameliyat sırasında, uyku endoskopisi kullanılarak havayolundaki daralma bölgeleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. Elde edilen bulgulara göre, hastaya lateral faringoplasti (yan yutak daraltma ameliyatı), anterior faringoplasti (ön yutak daraltma ameliyatı) ve parsiyel uvulektomi (kısmi küçük dil alma ameliyatı) operasyonları gerçekleştirildi.

Acil servislerdeki yoğunluk toplum sağlığını tehdit ediyor Acil servislerdeki yoğunluk toplum sağlığını tehdit ediyor

İzmir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Prof. Dr. Abdullah Dalgıç, Op. Dr. Utku Kubilay ve Op. Dr. Fatih Yılmaz’dan oluşan cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyon sonrası, hasta uyku apnesi şikayetlerinden tamamen kurtuldu.

Hastaneden yapılan açıklamada, ameliyat sonrası erken dönemde hastanın horlama şiddetinin ve sıklığının belirgin şekilde azaldığı, gece uykularının düzeldiği ve genel sağlık durumunun iyileştiği vurgulandı. Ayrıca, hastanede ilk kez uygulanan uyku endoskopisi eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi tedavi yönteminin büyük bir başarıyla sonuçlandığı belirtilerek, hastaya sağlığına kavuşmasında yardımcı olunmasından büyük mutluluk duyulduğu ifade edildi.


 

Kaynak: İHA