Çalışma hayatında sıklıkla yaşanan sorunlardan biri de hastalanan işçilerin sağlık raporlarıdır. Üretim ağırlıklı çalışan işyerlerinin uzun süreli rapor alan işçileri bazen kural tanımadan iş sözleşme...
Çalışma hayatında sıklıkla yaşanan sorunlardan biri de hastalanan işçilerin sağlık raporlarıdır. Üretim ağırlıklı çalışan işyerlerinin uzun süreli rapor alan işçileri bazen kural tanımadan iş sözleşmelerini sonlandırma yoluna gittiklerini görmekteyiz. 4857 sayılı İş Kanunu’nda kesin hatlarıyla uygulama açıklansa bile işverenler, kanun esaslarını dikkate almadan işlem yapıyor.
Fesih işlemi nasıl yapılır?
Hastalanan işçi SGK ile anlaşmalı hastanelerden çalışamaz raporu alır. İşçinin işten çıkarılabilmesi işyerindeki çalışma süresi ve sağlık raporundaki süre ile ilgilidir. Hastalanan işçinin işten çıkarılmasında ihbar ve rapor süresi arasında ilişki kurulması gerekiyor.
Yargıtay’ın bu yönde kararları da bulunuyor.
Örnek kararların bir tanesi de “İşçinin raporlu ve istirahatlı geçirdiği süre normal ihbar süresini aştığında işverenin ihbarsız fesih hakkı doğar” şeklindedir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 17.maddesinde ihbar süreleri ele alınmış olup, bu süreler bireysel ve toplu iş sözleşmeleriyle artabilir.
Kanuna aykırı iş sözleşmesi fesih edilmesi sonucu nedir?
İşverenler hastalıktan dolayı raporlu çalışanlarının iyileşme sürecini beklemeden işten çıkarabiliyor. Uygulamanın geneline bakıldığında işçinin yaptığı işin önemine göre işten çıkarmalar olabiliyor. Hastalık sebebiyle raporlu işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi için beklenilmesi gereken süre olan 6 hafta + ihbar süresi dolmadan önce, işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilirse;
1.)Usulsüz fesih sayılır.
2.)Usulsüz fesih yapıldığı takdirde işveren işçiye ihbar tazminatı ve bir yıldan fazla çalışması var ise kıdem tazminatı öder.
3.)İşçi iş güvencesi kapsamında ise işe iade davası açabilir.
4.)Raporlulukta bekleme süresinde beklenilmeden işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi, işçinin bir yıllık çalışmasını doldurmayı engelleyerek kıdem tazminatına hak kazanmayı ortadan kaldırmaya yönelik ise işverenin kötü niyetli olursa kötü niyet tazminatı öder.
YARGI KARARI
İŞÇİNİN RAPOR ALMASI
İlgili Kanun / Madde
4857 S. İşK/18-21, 25
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
28. HUKUK DAİRESİ
Esas No. 2022/1612
Karar No. 2022/1153
Tarihi: 23/06/2022
İŞÇİNİN RAPOR ALMASI
RAPORLU OLUNAN SÜRENİN İHBAR ÖNEL SÜRESİNİ 6 HAFTA AŞMAMIŞ OLMASI
İŞÇİNİN ALDIĞI RAPORLARIN SAHTE OLDUĞUNUN KANITLANAMAMIŞ OLDUĞU
GEÇERSİZ FESİH
ÖZETİ:
Dosya içinde bulunan sağlık raporları incelendiğinde; davacının tüm hizmet süresi içerisinde toplamda 114 gün, son bir yıl ise 31 gün rapor aldığı görülmüştür. Davacının almış olduğu raporların süresi ihbar süresine (56 gün) ilaveten 6 haftalık süreyi aşmadığından, haklı fesihten söz edilemez.
Davacının sahte rapor aldığı hususu işverence kanıtlanamamış, ayrıca davacının sıklıkla raporlar getirdiği ve bu nedenle devamsızlık yaptığı ileri sürülmüş ise de davacının rahatsızlandığı için son bir yılda toplamda 31 gün rapor aldığı, alınan raporların süresinin normal olduğu, sık sık rapor alma nedeniyle iş akışının bozulmasının somut olayda gerçekleşmediği, bu nedenle yapılan feshin haksız ve geçersiz olduğu kanaatine varılmıştır.