Dünya

İran'daki enerji kesintileri günlük yaşamı zorluyor

Petrol zengini İran, kış aylarında yaşanan enerji krizine çözüm ararken, elektrik ve doğal gaz kesintileri sanayi ve eğitim gibi pek çok alanda ciddi aksamalara yol açıyor

Abone Ol

İran, enerji krizini aşabilmek için yoğun çaba sarf ederken, özellikle kış aylarında artan enerji talebiyle birlikte altyapı yetersizlikleri de sıkıntılara yol açıyor. Petrol zengini ülkede, ekonomik yaptırımlar nedeniyle enerji altyapısına yapılan yatırımlar sınırlı kalıyor ve bu durum, elektrik ile doğal gaz kesintilerine neden oluyor.

İran'da havaların soğumasıyla birlikte bazı eyaletlerde fabrikalar ve devlet daireleri tatil edilirken, okullar ise uzaktan eğitim sistemine geçti. Ülkedeki enerji krizi, sanayi bölgelerindeki elektrik kesintileri ve doğal gaz sıkıntıları nedeniyle sosyal ve ekonomik sorunları beraberinde getiriyor.

‘KOMBİLERİ DÜŞÜRÜN, ELEKTRİK TÜKETİMİNİ AZALTIN’

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, vatandaşlara kombilerini 2 derece daha düşük seviyede çalıştırmaları çağrısında bulunarak, enerji tasarrufunun önemini vurguladı. Ayrıca Enerji Bakanı Abbas Aliabadi de, daha fazla gaz verilmesi ve vatandaşlara kesintisiz elektrik sağlanması için halkı yakıt tüketimini azaltmaya davet etti. Bakan Aliabadi, bazı enerji santrallerinin arızalı olduğunu belirterek, enerji verimliliğinin sağlanması için halktan destek talep etti.

‘FABRİKALAR VE ATÖLYELER DURDU, EĞİTİME ARA VERİLDİ’

17 Aralık'ta İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Kaimpenah, doğal gaz yetersizliği nedeniyle bazı sanayi bölgelerinde fabrikaların faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Elektrik ve doğal gaz santrallerinin yoğun kullanımı, ülkedeki enerji açığını daha da derinleştiriyor. Eğitime de Aralık ayında bir dizi eyalette ara verildi, bu da halkın yaşamını daha da zorlaştırıyor.

‘ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÜLKE EKONOMİSİNİ ZORLUYOR’

İran'ın elektrik üretiminde doğal gaz bağımlılığı büyük bir sorun yaratıyor. Elektriğin yüzde 94'ü fosil yakıtlardan üretiliyor ve yenilenebilir enerji kaynakları oldukça düşük seviyelerde kalıyor. Elektrik kesintileri sanayi üretiminde yıllık 5 ila 8 milyar dolar arasında bir kayba yol açıyor. Bu durum, ülkenin ekonomisine ciddi zararlar verirken, enerji altyapısındaki verimsizlik de maliyetleri artırıyor.