Romanya'nın Colti köyünde yaşayan yaşlı bir kadının, yıllarca kapı stoperi olarak kullandığı taşın, dünyaca nadir bulunan bir Kehribar türü olduğu ortaya çıktı. Dere yatağından bulunan ve evde basit bir obje olarak kullanılan bu taş, 1,1 milyon dolar değerinde. Bilim insanları, taşın sadece maddi değerinden değil, aynı zamanda sunduğu antik geçmişe dair bilgilerle de büyük öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Kehribar2

‘BUZAU NEHRİ'NİN YAKINLARINDAKİ KEHRİBAR KEŞFİ’

Buzau Nehri yakınlarındaki Colti köyü, yüzyıllardır zengin kehribar yataklarıyla biliniyor. 1991 yılında hayatını kaybeden yaşlı kadının mülkü, mirasçılarına kaldıktan sonra taşın değerinin anlaşılması için uzmanlara başvuruldu. Yapılan incelemeler sonucunda, taşın "rumanit" adı verilen nadir bir kehribar türü olduğu tespit edildi. Sadece tahmini 1,1 milyon dolar değerindeki maddi değeriyle dikkat çekmeyen taş, bilimsel olarak da büyük önem taşıyor. Polonya’daki Krakow Tarih Müzesi'ndeki uzmanlar tarafından yapılan analizlerde, taşın 35 ila 70 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. Bu keşif, bilim insanlarına eski Dünya'yı daha yakından inceleme fırsatı sunuyor.

İran'daki enerji kesintileri günlük yaşamı zorluyor İran'daki enerji kesintileri günlük yaşamı zorluyor

‘ROMANYA'NIN ULUSAL HAZİNESİ’

3,5 kilogram ağırlığında olan bu kehribar, şimdi Romanya'nın ulusal hazinesi olarak sınıflandırılmış durumda. Taş, özellikle Buzau bölgesine özgü derin kırmızımsı renkleriyle nadirliğini artırıyor ve dünyanın eski ekosistemleri hakkında değerli bilgiler sağlıyor. Kehribar, milyonlarca yıl süren fosilleşme süreçleri sonucu eski ağaç reçinesinin sertleşmesiyle oluşur. Böyle büyük ve iyi korunmuş bir kehribar parçası, tarih öncesi döneme ait ekosistemler hakkında önemli ipuçları verir ve jeolojik süreçleri anlamamızda yardımcı olur. Kehribar şu anda Buzau İl Müzesi'nde sergileniyor.

Kaynak: Haber Merkezi