Sinop'un Gerze ilçesinde matematik öğretmeni olarak görev yapan Serdar Dönmez, boş zamanlarında internetten izlediği videolarla öğrendiği fıçı yapımını, meslekten emekli olduktan sonra profesyonel bir işe dönüştürmeyi planlıyor. Gerze Belediyesi’nin kurduğu hobi atölyesinde 10 yıldır fıçı üreten Dönmez, her birini yaklaşık üç haftada tamamlıyor.
Ağaç sanatına olan ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını belirten Dönmez, gıda saklama konusunda plastik yerine doğal yöntemlere yöneldiğini ve bu amaçla ahşap fıçı üretmeye başladığını söyledi. İlk başlarda fıçı yapımını öğrenmek için internet üzerinde pek çok video izleyen Dönmez, bu videolardan edindiği bilgileri atölyede uygulayarak fıçı yapımında usta bir seviyeye geldi.
SAĞLIKLI GIDA SAKLAMA YÖNTEMİ
Ak meşe ağaçlarından ürettiği fıçılarla, yiyecekleri doğal ve sağlıklı bir şekilde saklayabileceğini belirten Dönmez, fıçılarda sirke, şalgam, zeytinyağı, peynir ve turşu gibi pek çok ürünün saklanabileceğini söyledi. Fıçı yapımında kesinlikle kimyasal madde kullanılmadığını, çivi ya da vida gibi yapıştırıcı malzemelerden kaçındığını vurgulayan Dönmez, böylece ürünlerin sağlıklı bir şekilde uzun süre muhafaza edilebileceğini belirtti.
Fıçıları genellikle kendisi için yapan Dönmez, aynı zamanda çevresindeki insanlara da hediye ediyor. Hem sağlıklı gıda saklama aracı hem de estetik bir aksesuar olarak kullanılan fıçılar, Dönmez’in hobiye dönüşen üretiminin ürünü olarak ilgi görüyor.