Ekonomi

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Artık o hakkınız olmayacak: Yürürlüğe girdi

1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe giren yeni yönetmelikle internetten satın aldığınız bazı ürün kalemlerinde iade hakkı kaldırıldı. İşte detaylar...

Abone Ol

1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni yönetmelik, internetten yapılan alışverişlerde önemli bir değişikliğe yol açtı. Artık, cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde, tüketicilerin ürün beğenmedikleri takdirde iade hakkı bulunmayacak. Daha önce, internetten alışveriş yapan kullanıcılar, aldıkları ürünleri 15 gün içerisinde iade etme hakkına sahipti. Ancak yeni düzenleme, bu ürünler için cayma hakkını kaldırarak, tüketicilere daha sınırlı bir hak tanımış oldu.

İade Hakkı ve Cayma Koşullarındaki Değişiklikler

Yeni yönetmelik, yalnızca 'ayıplı mal' sınıfına giren ürünlerde geçerli olacak iade haklarını koruyor. Yani, eğer bir ürün arızalı veya bozuk çıkarsa, kullanıcı hala ürünü iade edebilecek. Ancak, beğenmediği bir ürünle karşılaşan tüketiciler, bu ürünleri geri gönderemeyecek. Bu durum, internet alışverişlerinde alışveriş deneyimini zorlaştıran bir etki yaratabilir. Pek çok kullanıcı, bu değişikliklerin mağduriyetlere yol açacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.

Kargo Ücretleri Tüketiciye Ait Olacak

İade hakkının kaldırılmasının yanı sıra, yeni yönetmelikte önemli bir başka değişiklik ise ürünün arızalanması durumunda ortaya çıkıyor. Eğer bir kullanıcı, aldığı ürününde arıza fark ederse, ürünü değişim için gönderdiğinde kargo ücreti kendisine ait olacak. Daha önce, satıcılar, arızalı ürünlerin kargo ücretlerini üstleniyordu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte, kullanıcılar yalnızca ürün değişimi için değil, aynı zamanda ürünü iade etmek için de kargo ücreti ödemek zorunda kalacaklar.

Tüketici Hakları ve Sahtekarlık Riski

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yeni düzenlemenin tüketiciyi dolandırmak isteyen satıcılar için daha elverişli bir ortam oluşturduğuna dikkat çekti. Şahin, bu değişikliğin, sahtekarlık yapmayı amaçlayan satıcıların işini kolaylaştıracağı görüşünde. Örneğin, bir tüketici, bir telefon siparişi verirken, düşük kaliteli ya da farklı bir ürünle karşılaşırsa, bu durumda iade hakkı bulunmadığı için mağduriyet yaşanacak. Şahin, bu durumu şöyle ifade etti: "Diyelim ki telefon siparişi verdiniz, oyuncak telefon geldi. Bunun iadesi yok. Paranızla rezil olacağınız gibi bir de dava açıp yıllarca süren bir süreçle karşılaşacaksınız."

Kaynak: Sözcü