Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, projede öğrencilere orman yangınlarına karşı alınabilecek tedbirler ve müdahale yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Küçük, Türkiye'nin Avrupa'da orman yangınlarına müdahalede birinci sırada yer aldığını ve dünyada İHA kullanarak yangınları izleyen iki ülkeden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin, orman yangınlarına müdahalede 12 dakikada reaksiyon gösterdiğini ve bu sürenin Avrupa'da en hızlı müdahale süresi olduğunu vurguladı.

Projede, Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Berkan Güngör liderliğinde gerçekleştirilen etkinliklerde, iklim değişikliği, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik konuları ele alınıyor. Katılımcılar, ayrıca fidan dikimi etkinlikleri ve yangın sonrası rehabilitasyon çalışmalarını da yerinde inceleme fırsatı buldu.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Gölköy Fidan İşletme Şefi Esra Sarıalioğlu, yılda 44 bin fidan üretimi yaptıklarını ve bu fidanları toprakla buluşturduklarını söyledi. Sarıalioğlu, vatandaşları da fidan dikimi konusunda bilgilendirerek, çevre bilincinin artırılması çağrısında bulundu.

Bu proje, öğrencilere iklim değişikliği ve çevre yönetimi konularında derinlemesine bilgi sunarak, geleceğin çevresel sorunlarına karşı hazırlıklı bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: İHA