İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde düzenlediği buluşmada muhtarlar ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelerek, ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’ni tanıttı. Proje, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarıyla mücadelede önemli bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
NAR PROJESİ’NİN AMACI: ŞİDDETE KARŞI SES YÜKSELTMEK
İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, projeyi tanıtarak, "Ülkemizde artık adı konmuş bir cinskırım var. Bu durum sadece kadınları değil, aynı zamanda çocukları da etkiliyor. Bizler, bu duruma karşı ses yükseltmek ve farkındalık yaratmak için Nar Projesi'ni başlattık" dedi. Şenay, şiddetin hiçbir gerekçesi olamayacağını vurgularken, muhtarların mahallelerdeki en önemli değişim figürleri olduğunu belirtti.
MUHTARLARIN ROLÜ VE EĞİTİMİN ÖNEMİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetler Yöneticisi Dilek Yücel Aksoy ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Berfin Egeli, muhtarların şiddet ve istismara uğrayan ilk kişilere ulaşan noktada önemli bir rol oynadığını söyledi. Yücel Aksoy, "Muhtarlarımızın her zaman yanındayız, farkındalık eğitimlerini mahallelerde vermeye hazırız" dedi. Ayrıca, muhtarlara 6284 sayılı yasa hakkında bilgilendirme yapılarak, şiddet vakalarında nasıl hareket etmeleri gerektiği anlatıldı.
ERİL BAKIŞ AÇISININ DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) İzmir Temsilcisi Avukat Figen Özler Merder, şiddetle mücadelede yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve baroların birlikte çalışmasının önemine değindi. Toplumda var olan eril bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade eden Merder, "Kadına şiddet bir insanlık suçudur" diyerek, muhtarlara şiddetle mücadelede önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı.
NAR PROJESİ, YERELDE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRECEK
Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteğiyle yürütülen ‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’, İzmir’in ilçelerinde ve Muğla’da kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarıyla mücadele çalışmalarına devam edecek.