İbra, iş ve ticari hayatta sıkça duyduğumuz bir terimdir. Ancak pek çok kişi için tam olarak ne anlama geldiği belirsizdir. Peki, ibra ne demektir?

İbra, kelime anlamıyla aklama veya temize çıkarma demektir. Temelde, bir kişinin belli bir borcunu ödemekten veya yükümlülüklerini yerine getirmekten kurtulması anlamına gelir. Alacaklının alacağından feragat etmesi ya da bir edimin yerine getirilmesini istemekten vazgeçmesi de ibra kapsamına girer.

İBRA NEDEN ÖNEMLİ?

İbra, özellikle ticari ve iş hayatında önemli bir yere sahiptir. Dernekler, vakıflar ve şirketler gibi tüzel kişilikler, genel kurullarında yönetim ve denetim kurulu raporlarını oylayarak kendilerini aklarlar. Bu süreçte, genel kurulun oylarıyla yönetim kurulunun bir yıl içindeki tüm işlemlerinin yasalara uygun olduğu kabul edilirse, bu bir ibra işlemi olarak değerlendirilir.

Oğlak burçları dikkat! Yaratıcı yönünüze odaklanın Oğlak burçları dikkat! Yaratıcı yönünüze odaklanın

ANONİM ŞİRKETLERDE İBRA UYGULAMASI

Şirketler hukukunda, ibra, yönetim ve denetim kurulunun faaliyetlerini onaylama işlemidir. Genel kurul, ibra oyu vererek bu kurulların bir hesap dönemi içindeki işlemlerini onaylar. İbra hakkı, anonim şirketlerde başka bir organa devredilemez. Bu durum, şirketin işleyişi açısından kritik bir unsurdur.

İBRA'NIN REDDİ VE ETKİLERİ

Eğer bir şirketin genel kurulu, yönetim kurulunu ibra etmezse, bu durum yöneticilerin görevden azledilmesine yol açabilir. Ancak bu karar keyfi olmamalıdır; yetkili organlar, ibra edilmemesine rağmen yöneticilerin görevlerine devam etmesine karar verebilir.

İBRA BELGESİ

İşverenler, işten ayrılan çalışanlarından ibra belgesi alarak yaptıkları ödemeleri belgelemek ve olası dava süreçlerini önlemek ister. İbra belgesi, işçiye yapılan ödemelerin alındığını ve başka alacakların kalmadığını gösterir. Miktar içermeyen ibra sözleşmeleri geçersiz sayılır.

Kaynak: Haber Merkezi