Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ezgi Aydın, rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsüne karşı yalnızca kadınların değil, erkeklerin de aşılanması gerektiğini vurguladı. Her yıl binlerce kadının ölümüne sebep olan rahim ağzı kanserinin gelişmiş ülkelerde kadınlar arasında en yaygın ikinci kanser türü olduğunu belirten Dr. Aydın, HPV virüsünün genellikle belirti vermediğini ve bu nedenle erken teşhis edilmesinin zor olduğunu söyledi.

"Aşısı Varken, Yeterli Bilinç Yok"

Op. Dr. Aydın, HPV'nin oldukça yaygın bir virüs olduğunu ve cinsel yolla bulaşan bu virüsün ciltte siğiller ve kansere yol açabileceğini belirtti. "Kadınların yüzde 80'i yaşamlarının bir noktasında HPV'ye maruz kalıyor ancak çoğu zaman belirti göstermediği için fark edilmiyor. HPV'nin ciddiyeti ve aşısı konusunda toplumsal farkındalık yetersiz. Rahim ağzı kanseri neredeyse tamamen aşıyla önlenebilen bir kanserken, hala bilgi kirliliği bulunuyor" dedi.

HPV'nin en sık 20'li yaşlarda ve 40-55 yaş arası kadınlarda görüldüğünü belirten Dr. Aydın, virüsün ciltteki çatlaklardan geçerek derideki hücreleri enfekte ettiğini ve kanser riskini artırdığını ifade etti.

HPV Enfeksiyonu ve Risk Faktörleri

Dr. Aydın, HPV enfeksiyonunun rahim ağzı kanserinin başlıca nedeni olduğunu ve bu kanserin her yıl 274.000'den fazla kadının ölümüne yol açtığını söyledi. HPV, rahim ağzı kanserli hastaların yüzde 96,6’sında tespit edilmektedir. En önemli risk faktörleri arasında erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, çok sayıda cinsel partner ve erkeklerin fazla seksüel partnerlere sahip olmaları yer almaktadır.

HPV'nin Bulaşma Yolları

HPV'nin en önemli bulaş yolunun cinsel temas olduğunu belirten Op. Dr. Aydın, virüsün genital bölgeler dışında da bulaşabileceğini ifade etti. "HPV, cinsel ilişki dışında da kontamine yüzeylerden (klozet, havuz, solaryum gibi) veya ortak kullanılan eşyalarla bulaşabilir. Ayrıca HPV virüsü, ellerde ve tırnaklarda da bulunabilir, bu da hastalığın başkalarına yayılmasına yol açabilir" dedi.

Çığır açan tedavi: Burun spreyi Alzheimer’ı 15 yıl geciktiriyor! Çığır açan tedavi: Burun spreyi Alzheimer’ı 15 yıl geciktiriyor!

HPV Aşısı Önerisi

Op. Dr. Aydın, Türkiye’de HPV aşılarının ulusal aşılama takviminde yer almadığını, ancak rahim ağzı kanseri gibi ölümcül hastalıkların önlenmesi için 9 yaşından itibaren hem kız hem de erkek çocuklarına HPV aşısı yapılmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA