Güncel

Havaların soğuması sizi yanıltmasın! İzmir Körfezi için uzmanından kritik uyarı

Abone Ol

İzmir Körfezi'nde yaşanan kırmızı renklenmenin temel sebebi, mikroalglerin aşırı çoğalması sonucu oluşan 'red tide' olayıdır. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, havaların soğumasıyla birlikte bu kırmızılığın ortadan kalkacağını belirtiyor. Kızılkaya, geçmişte İzmir Körfezi’nde görülen bu olayların genellikle kısa sürdüğünü ve az miktarda gerçekleştiğini ifade etti.

Deniz altındaki yaşam olumsuz etkileniyor

Körfezdeki kırmızı renklenmenin kaynağı, yüksek deniz suyu sıcaklığı ve kirlilik nedeniyle artan mikroalg popülasyonudur. Mikroalglerin, deniz ekosisteminin besin zincirinin temel halkası olduğunu vurgulayan Kızılkaya, bu organizmaların aşırı çoğaldığında ışık geçirgenliğini azalttığını ve deniz altındaki yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, yüzeyi kapladıkları için denizle atmosfer arasındaki gaz alışverişini de engelleyebiliyorlar.

Akıntı sistemi zayıf olduğu için…

Doç. Dr. Kızılkaya, "Mikroalglerin besin maddelerinin fazla olduğu bir ortamda hızla çoğaldığını görüyoruz. İzmir Körfezi'nde bu besin maddeleri yoğun olduğu için mikroalgler aşırı şekilde çoğalıyor. Akıntı sistemi zayıf olduğu için bu maddeler dağıtılmıyor," şeklinde bilgi verdi. Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte kırmızılığın azalacağını, ancak ilkbaharda yeniden alg artışları yaşanabileceğini ekledi.

Atık suyun arıtılması yeterli değil

Ayrıca, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin azaltılması gerektiğine dikkat çeken Kızılkaya, sadece atık suyun arıtılmasının yeterli olmayacağını belirtti. Körfeze giren 33 dere de kirlilik yükünün düşürülmesi için önemli bir etken. İklim değişikliği ve çevresel faktörlerin etkisiyle, kırmızılık olayının tekrar yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Uzun süreli incelemelerin bu sorunun kesin nedenlerini anlamak için gerekli olduğunu ifade etti.