MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- Ambulanslarda refakatçi sıkıntısı hasta yakınlarını zorlayacak bir şekilde devam ediyor. Hasta yakınları hastalarını ambulansa bıraktıktan sonra refakat edememenin sıkıntısını yaşıyor. Yaşanan bu durum Covid-19 pandemi döneminde uygulanmaya başladı. Ambulansa refakatçi alınmamasının sebebi ise pandemi döneminde hastalığın bulaşma ihtimalini en aza indirmek. Ancak bu durum şu an için hasta yakınlarını zor duruma sokuyor. Özellikle yaşı ilerlemiş hastalar ve refakatçiler için bu durum daha da zor olabiliyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Covid-19 döneminde uygulanan bu kararın virüsün tekrar hayatımıza girdiği bu dönemde hoş görüyle karşılanabileceğini düşünüyorum” dedi.

“İSTİSMAR EDİLİYOR”

Kaynak, 112 ambulanslarının farklı problemleri olduğunu belirterek “112 istismar edilen bir hizmet” dedi ve “Acil bir durum yokken ambulans çağıran insan sayısı çok fazla. Tabi 112 çağırıldığı zaman hastanın yanına gidiyor. Ancak 112 zaman zaman bir ulaşım aracı olarak kullanılıyor ve bu anlayış yaygınlaşmış bir durumda. Bu durumun sonucunda da gerçekten ambulansa ihtiyacı olanlar ambulansa ulaşamıyor. Sonuçta 112’de sınırlı sayıda var ve bu durum hem çalışan ekipleri hem de gerçekten ihtiyacı olanları etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Anemiye dikkat: Çocuklarda kansızlık belirtileri ve nedenleri Anemiye dikkat: Çocuklarda kansızlık belirtileri ve nedenleri

“PERSONELİN ŞİDDETLE KARŞILAŞMA İHTİMALİ YÜKSEK”

112’nin sözlü ve fiziksel olarak şiddetin en çok görüldüğü alanlardan biri olduğunu söyleyen Kaynak, “Acil servislerdeki gibi çok sayıda vaka olmadığından dolayı buradaki şiddeti çok fazla görmüyoruz. Burada insanlar hem 112’yi çağırıyor hem de acil olmadıkları halde kendilerinin hastaneye götürülmesini istiyor. Personel bu duruma herhangi bir şekilde itiraz edemiyor. Çünkü itiraz ettiği takdirde gecenin bir yarısı hasta ve hasta yakınları tarafından şiddetle karşılaşma ihtimalinin olduğunu düşünerek işini yapmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“PERSONELE MÜDAHALE EDİLEBİLİYOR”

Kaynak, hasta yakınlarının hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağı konusunda sağlık personeline çok fazla müdahale ettiklerini belirterek “Ambulans içerisindeki personele “hastaya niye ağrı kesici vermiyorsun” gibi tek bir cümle bile o sırada görevini yapmakta olan personeli zora sokabiliyor. Neden bu ilacı yaptın, neden şu tedaviyi uygulamıyorsun gibi söylemler işi zorlaştırıyor. Gerçek hastalığın tanısı için hastanın ve hastanın yaşadığı ağrının izlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla hasta yakınları panikledikleri ya da acil bir durum olduklarını düşündükleri durumlarda sağlık personele karşı farklı davranışlar sergileyebiliyorlar” dedi. Kaynak, “İşin şiddet boyutuna bakıldığında alınan bu karar doğru diyebiliriz. Gerekli durumlarda sağlık personelleri hasta yakınlarına anlayış göstererek aracın ön tarafına da alarak kolaylık sağlanabiliyor” diye belirtti.

“SAĞLIKTA ŞİDDET VAKALARI BU DURUMU ETKİLEDİ”

Konuyla ilgili konuşan Birlik Sağlık Sendikası Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Ambulansların yüzde 70’i acil olmayan vakalar için çağrılıyor. Hasta yakını zaten arka kabine alınmıyor. Ancak acil durumlarda ön kabine alınıyor ama hasta yakınının panik durumunda ya da farklı bir durumda ne yapacağı belli değil. Ambulans içerisindeki personelin canını tehlikeye atabilir bundan dolayı da tedbir amaçlı böyle bir işlem uygulanıyor. Sağlıkta şiddet vakalarının artış göstermesi bu konuda böyle bir uygulama yapılmasının sebeplerinden biri. Aynı zamanda 112’nin gereksiz vakalara çağrılıyor olması ve lüzumsuz bir şekilde işgal ediliyor olması da bu konunun sebeplerinden biri” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF